Свет

Ледена атмосфера у Берлемону: Озебли званичници ЕК се свађају око грејања

Некима је просто топло око срца зато што ће уштедети на енергији, док други нису толико "загрејани" за такво показивање солидарности са Европљанима
Ледена атмосфера у Берлемону: Озебли званичници ЕК се свађају око грејањаwww.globallookpress.com © christophe vandercam/http://imagebroker.com/#/search/

У просторијама званичника Европске уније влада ледена атмосфера.

Док енергетска криза изазвана санкцијама наметнутим Русији наставља својим током, ЕУ је одлучила да у службеним просторијама температуру ограничи на 19 степени целзијуса.

Та одлука убрзо је постала врућа тема међу званичницима ЕУ. Некима је просто топло око срца зато што ће уштедети на енергији, док други нису толико "загрејани" за такво показивање солидарности са осталим Европљанима.

Како било, расправа о новонасталим термичким околностима пламса по интерним каналима комуникације Европске комисије, указује "Политико".

"Ледено је", пише један озебли званичник из палате Берлемон, штаба ЕК. "Скоро сви се жале. Разумемо да је у току енергетска криза али је неугодно радити у оваквим условима."

Жалбе су, међутим, наишле на фригидан одговор код неких колега.

"Како их није срамота да се жале када људи у Кијеву немају струју", пише други званичник из исте зграде.

"Они који говоре како је ледено су слаби – температура је у реду", изјавио је трећи.

У просторијама генералних директората (еквивалент министарства), званичници посежу за брендираним капама и шаловима намењеним ЕУ мисијама – не да би изгледали "кул", него да би се загрејали услед температура које достижу и до 16 степени.

"Све је то део нашег доприноса у пружању подршке Украјини", указује други званичник из Берлемона и додаје да, ако ЕУ о штедњи енергије говори јавно, онда то мора учинити и код своје "куће".

Међутим, ни слојевито облачење није довољно за све.

"Колеге су почеле да не долазе на посао или да доносе електричне грејалице, што очигледно неће помоћи при штедњи енергије", каже други горепоменути званичник.

Нажалост, запослени ЕК се морају у канцеларијама појавити барем двапут недељно, док мере штедње - којима ЕК жели да више од упола смањи сопствене емисије гасова стаклене баште у односу на нивое из 2007. године – забрањују коришћење грејалица.

У канцеларијама председника Европског савета Шарла Мишела наилази се на сличну ситуацију. У седишту Савета ЕУ температура је прошле недеље износила и фришких 17 степени, док су дипломате са поносом носиле "џемпере солидарности". Да се смрзнеш свакако.

image
VV inauguration
banner