Без боршча никуда! Једу га и у свемиру, ево и како

Сублимацијом, односно, процесом преласка материје из чврстог стања у гас, течност из свеже скуваног боршча претвара се у водену пару, тј. испарава, тако да од боршча остаје само сува материја, коју космонаути чувају у својим свемирским бродовима

Колико Руси воле боршч и то да их ни бестежинско стање не може спречити да у њему уживају показује и један од последњих ексклузивних снимака снимљеним у свемиру у понедељак, које је објавио "Роскосмос", а на којем руски космонаут Константин Борисов открива како га на Међународној свемирској станици једе људска посада. 

Космонаут је показао како припрема боршч, у каквом стању га са Земље добијају космонаути и објаснио како се од боршча у течном стању, каквог га ми на Земљи знамо, добија сува смеса, коју у малим паковањима чувају на МКС-у. 

А, одговор се крије у сублимацији, односно, преласку материје из чврстог стања у гас.

У случају боршча, то значи да се течност из свеже скуваног јела сублимацијом претвара у водену пару, односно, она испарава, тако да од боршча остаје само сува материја. 

У таквом стању космонаути јело чувају у свемиру, а када пожеле да га поједу, кроз посебан отвор у паковање додају врелу воду, мало га промућкају, сачекају десет минута... И, боршч је спреман! 

Како кажу, толико је добар да је малтене исти као на Земљи!

Фали му само мало павлаке и по који комадић белог лука.