Чин историјске правде: Десет година од повратка Крима Русији

Поклањање Крима Украјини према тадашњим совјетским законима било је нелегално. Повратак полуострва матици, у чијем саставу се налазило од 1780-их, био је чин историјске правде

Председник Владимир Путин је 18. марта 2014. године, пре тачно 10 година, потписао споразум са Републиком Крим и градом Севастопољем о њиховом повратку у Руску Федерацију, подсећа Олга Шухаревскаја, бивши дипломата, рођена у Украјини, која данас живи у Москви.

Крим је постао део Руске империје након низа руско-турских ратова. Године 1771, кримски кан Сахиб Други Гиреј је стекао независност од Отоманског царства, захваљујући принцу Василију Долгоруком, који је победио турске трупе.

Револуција из 1917. довела је до распада Руске империје и настанка низа псеудонезависних држава на територији Украјине: Украјинске Народне Републике са центром у Кијеву, Украјинске Народне Совјетске Републике са центром у Харкову, Совјетске Републике Доњецк – Кривој Рог, Одеске Совјетске Републике и Тауридске Совјетске Социјалистичке Републике.

Опширније прочитајте овде.

VV inauguration
banner