Економија

ИЕА признала: Извоз руске нафте расте упркос санкцијама

Агенција предвиђа и раст глобалне потражње нафте у 2023. за 300.000 барела дневно
ИЕА признала: Извоз руске нафте расте упркос санкцијамаwww.globallookpress.com © Cfoto

Цене нафте би могле да порасту следеће године, јер ће руске испоруке бити мање због санкција, а потребе превазилазе ранија очекивања, саопштила је Међународна агенција за енергију (ИЕА). 

ИЕА је признала да је у овом тренутку руски извоз наставља да расте упркос предвиђањима да ће међународни бојкот смањити испоруке. Штавише, извоз нафте из Москве је у новембру порастао на седмомесечни максимум од 8,1 милион барела дневно, иако су приходи пали због нижих цена, наводи се у извештају агенције.

Када је у питању следећа година руска производња - која је пркосила предвиђању агенције о колапсу ове године - могла би да падне за 14 одсто до краја првог квартала, наводи се у извештају ИЕА, преноси "Блумберг".

Ако се прогнозе остваре, то би могло да преокрене недавни тренд у нафтним фјучерсима, који су се повукли на 80 долара по барелу у Лондону након најгорег недељног пада у последња четири месеца.

"Док ниже цене нафте представљају олакшање за потрошаче који су суочени са растућом инфлацијом, тек ће се видети утицај ембарга на руску нафту", наводи агенција. "Иако идемо ка чвршћој равнотежи нафте у другом кварталу, не можемо да искључимо још један раст цена."

ИЕА, која саветује велике економије, појачала је прогнозе глобалне потражње нафте у 2023. за 300.000 барела дневно због снажног раста Индије и изненађујуће отпорности Кине. Потрошња ће, према наводима агенције, следеће године расти за 1,7 милиона барела дневно.

Ипак, ово је доста блаже упозорење од недавних порука агенције, која је пре неколико недеља указивала на ризик од смањења понуде и позивала ОПЕК+ да одустане од смањења производње, оцењује "Блумберг". 

Отпорност Русије на санкције допринела је и да резови које је најавио ОПЕК+ буду мањи него што се очекивало, саопштила је ИЕА. Група од 23 земље коју предводи Саудијска Арабија смањила је залихе прошлог месеца за само четвртину од 2 милиона барела дневно колико је најавила.

ОПЕК је остао при предвиђањима да ће потражња за нафтом расти у 2022. и 2023. години, упркос успоравању глобалне економије и то за 2,25 милијарди барела по дану.

Заоштравање на глобалном тржишту

Али ситуација на глобалним тржиштима би могла да се заоштри 2023. године, према ИЕА.

Руска производња ће коначно почети да се смањује овог месеца за око 400.000 барела дневно због ЕУ санкција, предвиђа агенција. До краја првог квартала, производња ће доћи на 9,6 милиона барела дневно, у односу на садашњих 11,2 милиона барела дневно.

Руски председник Владимир Путин рекао је да ће земља смањити производњу нафте уместо да је продаје по ограниченим ценама које захтева Г7.

У међувремену, већа потрошња гасног уља у економијама у развоју указује да ће светска потражња за нафтом следеће године расти бржом стопом него што се процењивало. На челу експанзије била је Инндија, али ће је следеће године поново престићи Кина након ублажавања пандемијских мера, саопштила је ИЕА.

image