Економија

ОПЕК: Следеће године већа потражња за нафтом

Решавање конфликта у Источној Европи и ублажавање политике 'нултог ковида' у Кини могу да доведу до побољшања економских прилика, верују у ОПЕК-у
ОПЕК: Следеће године већа потражња за нафтомGetty © Mario Tama

ОПЕК је одлучио да ће остати иза својих предвиђања раста потражње за нафтом у 2022. и 2023. години, нагласивши да иако је успоравање глобалне економије "евидентно", постоји могућност да би потражња могла да се одржи услед напуштања политике "нултог ковида" у Кини, преноси Ројтерс.

Потражња за нафтом повећаће се током 2023. године за 2,25 милијарди барела по дану, односно 2,3 одсто, објављено је у извештају ОПЕК-а, након што је током ове године забележен раст од 2,55 милијарди барела. Оба предвиђања остала су непромењена у односу на прошли месец.

"Иако су глобалне економске неизвесности високе и ризици од рецесије у кључним светским економијама остају присутни, појавили су се и позитивни фактори који могу да буду противтежа тренутним и предстојећим изазовима", наводи ОПЕК у извештају.

"Решавање конфликта у Источној Европи и релаксација политике 'нултог ковида' у Кини могу да доведу до побољшања економских прилика", додаје се у извештају.

Док је очекивана потражња на годишњем нивоу остала стабилна, ОПЕК је смањио предвиђања апсолутне потражње у последњем кварталу 2022. и првом кварталу 2023 године. Кинеска потражња опала је у последњих дванаест месеци, погођена рестриктивним мерама против корона вируса, пише у извештају ОПЕК-а.

Пре него што је објављен најновији извештај, ОПЕК је више месеци смањивао предвиђања потражње за нафтом, док је ОПЕК+ у октобру одобрио највеће смањење производње нафте од 2020. године.

Ова одлука остала је на снази након последњег самита проширеног савеза земаља извозница нафте 4. децембра.

ОПЕК је повећао своје пројекције светског економског раста у 2022. на 2,8 одсто, док би наредне године он могао благо да опадне на 2,5 одсто. Осим промене политике према корона вирусу у Кини, извештај наводи и друге позитивне факторе, попут пада цена потрошачке робе.

"Потенцијал за повећање економског раста, или барем фактори који томе могу да допринесу, доћи ће од успешног успоравања инфлације у Сједињеним Државама, континуираног пада цена потрошачке робе и решавања тензија у источној Европи", саопштио је ОПЕК.

Цене нафте, које су у марту биле близу историјских максимума, у константном су паду већ неколико месеци услед глобалног економског успоравања и ковид затварања у Кини, који су довели до пада потражње. Цена нафте у уторак се ипак благо повећала, те се сада креће око 80 долара за барел, преноси Ројтерс.

Извештај такође показује пад производње нафте у земљама ОПЕК-а током новембра, након што је шира алијанса ОПЕК+ у октобру то најавила како би подржала тржиште усред погоршања економских изгледа и слабљења цена.

ОПЕК је објавио да је њихова производња нафте у новембру пала за 744,000 барела на дан, те да је укупно произведено 28,83 милиона барела на дан.

image