Економија

Директор аустријског енергетског концерна: Европа ће још 20 година куповати скуп гас због Америке

САД спречавају сарадњу Русије и Европе, наводи одлазећи генерални директор аустријског енергетског концерна "Енерџи АГ"
Директор аустријског енергетског концерна: Европа ће још 20 година куповати скуп гас због АмерикеGetty © David Hecker

Европа ће наредних 20 година куповати скуп течни природни гас од Сједињених Америчких Држава, тврди Вернер Штајнекер, одлазећи генерални директор аустријског енергетског концерна "Енерџи АГ" који је у већинском државном власништву.

Штајнекер за лист "Унахрихтен" наводи да гас неће бити много јефтинији након завршетка рата у Украјини, те да не треба имати такве илузије.

"Чак ни у мирној Европи гас више неће бити јефтин као што је био. Европа ће дугорочно куповати течни гас од САД и то на 20-годишњем принципу узми или плати", напомиње вероватно један од најинформисанијих Аустријанаца када је реч о енергетици.

Он истиче да је Европа смањила зависност од руског гаса, али да су стварне бројке другачије од оних које износе званичници.

"Смањена је зависност од руског гаса, али не са 80 на 20 одсто, у шта покушавају да нас убеде поједини политичари", каже Штајнекер и напомиње да се гас који долази заобилазним путевима више не назива руским, те да је увоз руског гаса заправо смањен на 40 до 50 одсто.

Он наводи и занимљив податак који показује у којој мери су скочиле цене последњих година. 

Наиме, годину дана након што је "Енерџи АГ" изградио гасну фабрику у Тимелкаму, цена струје је 2009. године износила 20 евра по мегават-сату, због чега није била могућа рентабилна производња електричне енергије. Међутим, овог лета цена струје је достигла чак 1.000 евра.

Штајнекер наводи да рат у Украјини и даље траје због САД које имају интерес да се сукоб настави.

"Они (Американци) зарађују од извоза течног гаса, слабе Русију, зарађују од продаје оружја и спречавају сарадњу и заједнички развој Русије и Европе", закључује Штајнекер.

image