Економија

Бундестаг ограничио цене струје, гаса и грејања за индустрију и домаћинства

За домаћинства, мале и средње компаније, неговатељске центре цена гаса је ограничена на 12 центи за киловат-сат, а за грејање на 9.5 центи
Бундестаг ограничио цене струје, гаса и грејања за индустрију и домаћинстваwww.globallookpress.com © © Jan Woitas

Посланици немачког Бундестага усвојили су данас законске прописе којима се ограничавају цене гаса, струје и грејања за грађане и индустрију, а како се наводи у саопштењу немачког Министарства економије циљ мера је да заштитити домаћинства и привреду од превисоких цена.

"Намера ове врсте помоћи је да ограничи нагли скок цена енергије на почетку нове године. Олакшице ће се примењивати од марта 2023, ретроспективно и у јануар и фебруару", наводи се у саопштењу.

Цене струје, гаса и грејања ограничене су у односу на потрошњу и неће расти више од усвојеног ограничења, а ова мера немачке владе биће финансирана из економског фонда за стабилизацију. Мера ограничења цена вредна је укупно 200 милијарди евра, а делимично ће бити финансирана и од дела прихода енергетских компанија.

За домаћинства, мале и средње компаније, неговатељске центре чија је потрошња гаса и грејања до 1.5 милиона киловат-часова годишње цена је ограничена на 12 центи за киловат-сат, а за грејање на 9.5 центи. Ограничење цене обухвата 80 одсто планиране потрошње у септембру.

За индустријске потрошаче цена је ограничена на 7 центи по киловат-сату, а грејања на 7.5 центи, ограничењем је обухваћено око 70 одсто годишње индустријске потрошње.

Цена струје за приватне потрошаче и мале компаније, са годишњом потрошњом до 30.000 киловат-сати, ограничена је на 40 центи по киловат-сату, док за веће компаније и оне средње величине износи до 13 центи. 

image