Економија

Америчка берза упозорила да ће се повући са тржишта гаса у ЕУ

Ако буде уведено ограничење цене гаса, ИЦЕ ће размотрити да ли им је тржиште у Холандији и даље одрживо, пренео је "Фајненшел тајмс"
Америчка берза упозорила да ће се повући са тржишта гаса у ЕУwww.globallookpress.com © © Marcus Brandt

Америчка Међународна берза (ИЦЕ) упозорила је да ће престати да тргује гасом у Европској унији уколико Брисел настави са планом да уведе ограничење на цену овог енергента.

У допису послатом државама чланицама, у који је "Фајненшел Тајмс" имао увид, ИЦЕ је упозорила да брзо увођење ограничења неће оставити довољно времена купцима да се прилагоде или операторима тржишта да провере отпорност система.

"Имамо одговорност да у светлу тога, као оператор тржишта размотримо све могућности ако механизам буде договорен, укључујући и то да ли је тржиште у Холандији и даље одрживо", наводи се у допису.

Из Међународне берзе нису желели да коментаришу ове наводе за "Фајненшел тајмс".

Претходних месеци, министри ЕУ разматрају висину ограничења цене гаса.

Дискусије о томе како би механизам требало да изгледа и колико би било ограничење поделиле су ЕУ блок који покушава да одговори на све већу енергетску кризу. Министри који су се састали у уторак по други пут нису успели да се договоре око ових питања, због чега је нова седница заказана за понедељак, када ће имати последњи састанак у овој години.

ТТФ у Холандији, који води ИЦЕ, светско је тржиште за трговину гасом и једно од ретких на којима се трговина обавља у еврима, будући да је већина енергетских уговора у доларима.

 

image
VV inauguration
banner