Економија

Међународна енергетска агенција упозорава: Могуће несташице гаса у Европи наредне године

Уколико се не обнови увоз из Русије, Европа би могла да се суочи са озбиљним несташицама гаса наредне зиме
Међународна енергетска агенција упозорава: Могуће несташице гаса у Европи наредне године© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Европска унија има довољно гаса за ову зиму, али наредне године могло би да дође до несташица уколико Русија буде прекинула извоз енергента у ЕУ, рекли су у Међународној енергетској агенцији (ИЕА), преноси Ројтерс.

Русија је током 2022. године значајно смањила извоз гаса у Европску унију, као одговор на анитруске санкције тог блока.

Европа је ове године успела да избегне драстичне несташице енергената, у великој мери захваљујући ванредним мерама ЕУ и релативно топлом времену, али то највероватније неће бити одрживо на дужи рок.

Драстичан скок цена енергената тешко је погодио домаћинства широм Европе, а многа предузећа била су приморана обуставе рад услед неиздрживо високих трошкова.

Уколико би Русија наставила да смањује количину извезеног гаса, а кинеска потражња за тим енергентом скочи након отварања те државе после после пандемије корона вируса, ЕУ би могла да буде "у минусу" од чак 27 милијарди кубних метара гаса током 2023. године. Укупна потрошња гаса у ЕУ током 2021. године износила је 412 милијарди кубних метара гаса, преноси Ројтерс.

"Ово је озбиљан изазов", рекао је извршни директор ИЕА Фатих Бирол.

Несташица гаса могла би да буде ублажена повећавањем субвенција за реновирање енергетски неефикасних зграда, заменом грејања на фосилна горива са топлотним пумпама и значајним улагањем у обновљиву енергију, рекли су у ИЕА.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен предложила је формирање европског "фонда за солидарност" како би се прикупио новац за инвестиције у енергетику, преноси британска агенција.

Фон дер Лајенова је рекла да је снабдевање гасом "обезбеђено за ову годину", као и да се ЕУ припрема за следећу.

Државе чланице ЕУ дискутоваће о припремама за следећу зиму на самиту у Бриселу у уторак. Ипак, многе од њих и даље се не слажу о мерама које треба усвојити, укључујући и увођење максималне цене гаса, преноси Ројтерс.

Трафигура такође предвиђа тешку годину за Европу

Компанија "Трафигура", један од водећих светских трговаца сировинама, такође је у свом недавно објављеном извештају објавила да ће Европа 2023. морати да увезе "огромне количине" течног природног гаса (ЛНГ) како би надокнадила озбиљно смањен доток из Русије, пренео је "Блумберг".

"Како би се привукле пошиљке ЛНГ-а из других региона, цене гаса у Европи мораће да остану повишене", напомиње "Трафигура".

Сигурност снабдевања течним природним гасом остаће проблем за Европу и после следеће зиме.

"Очекујемо да ће тржишта гаса и ЛНГ-а остати нестабилна. Док би Европа ове зиме требало да избегне нестанак струје коришћењем залиха и смањењем потрошње, од 2023. године ће морати да увози огромне количине ЛНГ-а с обзиром на огромно смањење токова из Русије", саопштила је ова француска мултинационална компанија за трговину са седиштем у Сингапуру.

image