Економија

"Волстрит џорнал": Американци очекују погоршање економије САД 2023. године

У складу са песимизмом поводом економске будућности земље, 66 одсто учесника анкете "Волстрит џорнала" сматра да ствари у САД генерално "иду погрешним путем"
"Волстрит џорнал": Американци очекују погоршање економије САД 2023. годинеwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Већина Aмериканаца сматра да ће економија те земље 2023. године бити у горем стању него што је сада, а отприлике две трећине испитаника верује да је тренутни правац САД погрешан, показује најновија анкета "Волстрит џорнала".

Истраживање које је амерички лист спровео од 3. до 7. децембра показује да недавни налет позитивних економских вести у САД није променио начин на који јавност види рецесију коју предвиђају бројни економисти.  

"Само мислим да идемо ка рецесији и да би могла да буде прилично велика. Каматне стопе вртоглаво расту и то ће нас срушити", рекао је републикански испитаник, 61-годишњи Дејвид Рени.

Најпесимистичнији су републиканци - 83 одсто њих очекује погоршање економије. Тако се осећа нешто више од половине независних гласача и 22 одсто демократа, преноси "Волстрит џорнал".

Млађи гласачи су, у погледу економских перспектива за следећу годину, песимистичнији од старијих гласача.

Отприлике шест од десет испитаника узраста од 18 до 34 године очекује да ће економска ситуација у САД наредне године бити још лошија, док исто сматра 42 одсто старијих од 65 година.

Кендра Луис, 38-годишња учесница анкете која се изјашњава као демократа и ради као пословни консултант и предузетница, изјавила је да примећује како се неки људи са којима ради већ понашају као да су у рецесији.  

"Видела сам драстично смањење онога што су људи спремни да потроше. Када се предузетници плаше улагања и ширења, то се одражава на многе друге ствари у привреди", рекла је Луис, преноси "Волстрит џорнал".

Чак и ако инфлација успори, Луис очекује да ће бити потребно неко време да се "неутрализују трауме" које су људи ове године доживели на економском плану.

"Потребно је време да се поново изгради поверење потрошача", рекла је она.

Сходно песимизму поводом економске будућности, учесници анкете "Волстрит џорнала" такође су скептични у погледу општег правца државе, будући да 66 одсто њих сматра да "ствари у САД иду погрешним путем", пише амерички лист.

image
VV inauguration
banner