Свет

Страшна криза у Америци: Све већи број пензионера бескућника

Удео пацијената који имају 50 и више година незаустављиво расте, а само прошле године забележен је скок са 25 на 36 одсто
Страшна криза у Америци: Све већи број пензионера бескућникаwww.globallookpress.com © Ty O'Neil/Keystone Press Agency

У Сједињеним Америчким Државама све је већи број старијих људи који су на ивици бескућништва, или већ живе на улици због све већих економских нестабилности.

Скок цена станарина, недостатак приступачних станова широм земље и укидање програма помоћи који су уведени за време пандемије вируса корона, као што је савезни мораторијум на деложацију, учинили су да број корисника смештаја за бескућнике расте из дана у дан.

Посебно тешка ситуација је у граду Бојси у савезној држави Ајдахо. Према подацима "Зилоу" групе, просечна цена закупнина станова у том граду у јануару 2019. године износила је 1.213 долара, а данас чак 1.788 долара.

Средња продајна цена породичне куће у округу Ада порасла је са 317.000 на 525.000 долара у истом периоду. Девет установа за бескућнике у граду Бојси затворено је за време пандемије због недостатка особља или финансијских проблема, саопштило је Удружење за здравствену заштиту Ајдаха. Сви поменути фактори повећали су потребу за смештајем за старије.

Бивша социјална радница Деби Шоли (62) један је од становника САД који брине да ће ускоро остати без дома, јер је њен станодавац подигао кирију и она више не може да је плаћа.

"Размишљам о томе како би било да завршим на улици и то звучи застрашујуће. Где бих могла да одем? Никада нисам ни сањала да ћу бити у овој позицији. Када људи размишљају о популацији бескућника, не мисле на старије", каже Шоли која се налази на листи чекања за федерални стамбени програм. Међутим, тај процес би могао да потраје више од годину дана.

Супруг ове Американке преминуо је од ковида, а она пати од плућних обољења због којих више не може да ради. Рекла је да на име инвалидских и породичних накнада добија око 1.700 долара месечно, али то више није довољно. Пре неколико година потрошила је и своју пензиону уштеђевину како би помогла у лечењу мужа. 

Велики скок броја бескућника

У самом центру Бојсија граде се два склоништа за бескућнике. Извршна директорка једног од склоништа рекла је да је ово највећа криза икада и описала страхоте кроз који стари пролазе.

"Срећемо их у околним уличицама, а неки су у инвалидским колицима. Не могу сами да користе купатило, имају хроничне здравствене проблеме, а ипак су избачени на улицу", навела је она.

Према подацима Националног савета за здравствену заштиту за бескућнике, удео пацијената који имају 50 и више година незаустављиво расте, а само прошле године забележен је скок са 25 на 36 одсто. Удео пацијената старијих од 65 година готово се утростручио током истог периода, са три на осам процената.

image