Економија

"Ћути и слушај", поручио бивши британски министар војсци

Влада ће ангажовати 1.200 војника да помогну секторима захваћеним обуставом рада, док адмирал Радакин коментарише да војска није резерва за попуњавање штрајкачких рупа
"Ћути и слушај", поручио бивши британски министар војсциwww.globallookpress.com © © Martyn Wheatley

"Наређење-извршење", то би сваком војном лицу требало да буде јасно, барем тако мисли некадашњи британски министар Јакоб Рис-Мог којег је зачудило што се војне старешине вајкају јер се британска војска ангажује да помогне земљи која се бори са масовним радничким штрајковима. У интервјуу за Би-Би-Си-јев Радио 4, Рис-Мог је рекао да је посао војске да ради оно што јој кажу цивилне власти и да није на њима да изражавају мишљење о томе.

Министар у влади Бориса Џонсона реаговао је на изјаву начелника британског Генералштаба, адмирала Тонија Радакина који је изјавио да се према војним јединицама не треба односити као према резервним капацитетима за ублажавање последица штрајкова. Осврћући се на најаву владе да ће ангажовати 1.200 војника да помогне у чувању граница и хитним медицинским службама, адмирал Радакин је истакао да је војска заузета и не би требало да попуњава "штрајкачке" рупе.

У тексту британског "Мејла" констатује се да је талас масовних штрајкова током празничних дана приморао владу да ангажује војску да помогне како би свакодневни живот могао колико-толико нормално да се одвија, што значи да су војницима, од којих су многи плаћени мање од оних који штрајкују, божићни празници уништени.

"Војска не треба да даје политичке изјаве о томе шта треба или не треба урадити, то би требало да буде лично, тако да ме изненадило да чујем ове коментаре", рекао је Рис-Мог.

Последња мера

Без поговора, по министарској логици, треба извршити и најновије планове владе за 2025-2030. годину који подразумевају ангажовање војних резервиста у случају будућих штрајкова и различитих врста криза. Како би редовна војска могла да се посвети својим дужностима, планира се да се "у приправност" стави око 25.000 резервиста који би радили оно за шта је ових празничних дана ангажована војска. Иако се ово наводи као последња мера, када су све друге опције истрошене, сада с друге стране, привреда поставља питање како ће покривати одсуство запослених који су позвани као војна резерва.  

За разлику од тврдог "ћути и слушај" става Рис-Мога, виши министар Оливер Дауден пробао је да побуди саосећање позивајући штрајкаче да размисле о војницима које ће пропустити Божић како би покрили њихово одсуство са радних места због штрајка. Он је позвао синдикате да откажу штрајкове и пусте војску да предахне за Божић.

"Знам колико су пожртвовани у испуњавању својих дужности", рекао је Дауден за британске војнике.

Синдикати, с друге стране, процењујју да војска није довољно обучена да попуни "кадровске празнине на првој линији фронта".

Осим 1.200 војних лица из копнених, морнаричких и ваздушних снага, више од 1.000 државних службеника позвано је да помогне функционисање најкритичнијих сектора.

Пад животног стандарда

Премијер Риши Сунак и даље је "тврда срца" што се тиче захтева радника из бројних сектора који штрајкују тражећи повећање плата – то, једноставно, не може да се приушти.

Обустава рада у многим секторима образлагана је падом животног стандарда, пре свега, који би у наредним годинама могао да погоди огроман број људи.

Према истраживању "Фондације нова економија" око 30 милиона људи у Уједињеном Краљевству неће моћи да приушти оно што јавност доживљава као пристојан животни стандард до краја мандата ове владе 2024. године.

Повећање цена, повишице плата које су испод нивоа инфлације и раст незапослености, довешће до тога да 43 одсто домаћинстава неће имати довољно средстава за куповину животних намирница, куповину нове одеће или поклона себи или породици, што је повећање од 12 одсто у односу на 2019. годину.

image