Економија

Шведски аналитичар предвиђа поскупљење нафте због мера против Русије

Комбинација смањења обима производње са постепеним враћањем кинеске економије у пређашње стање могла би значајно да подигне цене нафте, сматра шведски тржишни аналитичар
Шведски аналитичар предвиђа поскупљење нафте због мера против Русијеwww.globallookpress.com © IMAGO

Забрана Русије да продаје своју нафту земљама Г7, ЕУ и Аустралији, које постављају горњу границу цена на њене сировине изазваће значајно повећање цена, изјавио је Кристијан Копфер, тржишни аналитичар банке "Ханделсбанк" за ТВ канал СВТ.

"Мислим да ћемо морати да наставимо да живимо са знатно вишим ценама од оних на које смо навикли", рекао је он и додао да је одговор какав је Русија дала био сасвим очекиван.

Према његовом мишљењу, ранија куповина великих количина нафте из Русије је имала своју економску сврсисходност, била је економски најповољнија, а сада, када ова сировина мора да се купи преко неког другог, мора више да се плати.

Међутим, аналитичара највише брине намера Русије да смањи производњу нафте. Према његовом мишљењу, комбинација смањења обима производње са постепеним враћањем кинеске економије у пређашње стање могла би значајно да подигне цене нафте.

"С тим у вези, Русија је изузетно важан актер на глобалном тржишту нафте. А смањење производње може значајно да утиче на цене овог горива", објашњава експерт.

Он је упозорио да цена робе расте због чињенице да ће за неколико година обим потрошње нафте у свету порасти на невиђени ниво, док улагања у производњу нафте опадају.

Руски председник Владимир Путин забранио је од фебруара следеће године испоруку руске нафте и нафтних деривата страним правним и физичким лицима која директно или индиректно прецизирају лимит цене приликом куповине.

Дектретом се забрањује испорука ако је у уговорима директно или индиректно прецизиран лимит трошкова. 

image
VV inauguration
banner