Економија

Турска централна банка: Прелазак са долара на лире главни циљ за 2023.

Турске има план како да увећа депозит у банкама у националној валути
Турска централна банка: Прелазак са долара на лире главни циљ за 2023.www.globallookpress.com © Mustafa Kaya/XinHua/Globallookimages

Турска централна банка је као главни циљ за 2023. годину најавила прелазак са штедње у доларима на штедњу у лирама.

Банка је у годишњем извештају представила план да се повећа удео депозита у лирима у банкарству на 60 одсто, пише "Блумберг".

"Турска ће повећати удео депозита у лирама у свом банкарском систему кроз политику  диверзификације штедње у страним валутама као што је амерички долар", саопштила је централна банка.

Монетарне власти саопштиле су да је њихов главни приоритет да удео лире у банкарским депозитима буде на око 60 одсто током прве половине 2023. Годину дана раније тај удео износио је 35 одсто.

Национални просек сада је 55 одсто и банка је у последња два месеца награђивала клијенте који су "пробијали" границу од 50 одсто тако што су их ослобађали плаћања појединих такси.

Монетарна политика и стратегија јачања лидера подразумева да ће регулатори спроводити одлуке које подстичу становнике да штеде у лирама, а банке да држе дугорочне државне обвезнице деноминиране у локалној валути.

Такав оквир ће омогућити централној банци да снизи трошкове позајмљивања упркос растућој инфлацији, закључују експерти.

image