Економија

Русија четврта у свету по златним и девизним резервама

Кина је остала лидер 17. годину заредом, чије су резерве на крају децембра износиле 3,31 билион долара
Русија четврта у свету по златним и девизним резервамаGetty © Photo by Mario Tama/Getty Images

Русија је крајем прошле године постала четврта међу власницима највећих златних и девизних резерви на свету, на основу података националних централних банака, преносе "РИА Новости".

Кина је остала лидер 17. годину заредом, чије су резерве на крају децембра  износиле 3,31 билион долара. Други је Јапан са 1,27 билиона долара, а трећи Швајцарска са 924 милијарде долара.

Русија је годину завршила са резервама од 582 милијарде долара, док је 2021. године изгубила четврто место од Индије, али је успела да врати своју позицију, тако је тренутно пета са резервама од 563 милијарде долара.

На шестом месту је Саудијска Арабија са уштедом од 460 милијарди долара. На крају године померила се за две позиције, померивши Хонг Конг (424 милијарде долара) на седмо место, а Јужну Кореју (424 милијарде долара) на осмо. Сингапур, који је 2021. био девети, изгубио је две позиције и испао из првих десет. Као резултат тога, Бразил (325 милијарди долара) је девети, а Немачка (295 милијарди долара) десета.

У првих 30 није било значајнијих промена: једина новост је била Шведска, која је са последње позиције избацила Холандију. Истовремено, скоро све земље су промениле своје позиције, док су их Француска и Италија значајно унапредиле, попевши се за два степеника.

image