Економија

ОПЕК не мења нафтне квоте

Картел произвођача нафте је одложио евентуална смањења производње како би се испратила неизвесност на глобалном тржишту
ОПЕК не мења нафтне квоте© Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner, File

Заједнички министарски надзорни одбор ОПЕК-а одлучио је да се не мењају тренутне квоте за производњу нафте, наводи се у саопштењу објављеном на сајту те организације.

Одлука, како оцењује "Оилпрајс" није изненађење будући да је руски председник Владимир Путин пре свега два дана, са престолонаследником Саудијске Арабије Мухамедом бин Салман ел Саудом, разговарао о сарадњи у оквиру ОПЕК+ како би се обезбедила стабилност глобалног тржишта нафте.

Неизвесност око кинеске тражње (Кина, највећи светски увозник нафте, смањила је потрошњу због мера против ширења ковида-19 које су сада ублажене) и руске понуде (због санкција) у наредним месецима, додаје овај портал, ОПЕК-у није ни оставила много опција, осим да сачека и види како ће се ствари развијати. Тржиште је тако и очекивало да се политика ове организације и не мења.

Почетком октобра, иначе чланице овог картела произвођача нафте сагласиле су се да смање производњу нафте за 2 милиона барела дневно почевши од новембра прошле године, продужавајући споразум до краја 2023. Упркос енергетској кризи и расту цена енергената у другим регионима, овај корак подржале су све чланице алијансе, укључујући и Русију.

Одлука је изазвала незадовољство америчке администрације која је захтевала повећање производње нафте.

Али, чланови овог министарског одбора "поново су потврдили своју посвећеност Декларацији о сарадњи која ће важити до краја 2023. како је договорено у октобру", наводи се у кратком саопштењу ОПЕК-а након састанка.

Наредни састанак биће одржан 3. априла.

ОПЕК-ова производња нафте пала је, иначе у јануару, пошто је опао ирачки извоз, а производња Нигерије се није опоравила, док је 10 чланица картела "пумпало" 920.000 барела дневно испод количина договорених према споразуму ОПЕК+, показало је истраживање Ројтерса.

image
VV inauguration
banner