Економија

Акције на америчкој берзи пале након обраћања председника ФЕД-a Конгресу

Џером Пауел је најавио да ће америчка Централна банка вероватно подићи каматне стопе више него што се очекивало како би обуздала инфлацију
Акције на америчкој берзи пале након обраћања председника ФЕД-a Конгресуwww.globallookpress.com © Rod Lamkey - CNP/Consolidated News Photos

Главни индекси америчке берзе пали су након што је председник Федералних резерви Џером Пауел у обраћању Конгресу најавио да ће Централна банка вероватно подићи каматне стопе више него што се очекивало како би обуздала растуће цене, преноси Ројтерс.  

Фед је спреман да предузме веће кораке уколико пристигле информације сугеришу да су потребне оштрије мере за контролу инфлације, нагласио је Пауел америчким законодавцима.

Ово су први његови коментари откако је инфлација у САД нагло скочила у јануару, а америчка влада регистровала неуобичајено велико повећање броја радних места за месец дана.

Амерички сенатори су критиковали Фед и постављали низ питања поводом начина на који институција покушава да реши проблем инфлације, преноси Ројтерс. 

Након Пауловог говора, и европске акције су наставиле су да губе на вредности, преноси Танјуг. 

Све бројнији подаци о инфлаторном расту подигли су трошкове задуживања у Сједињеним Државама на највишу тачку у последњих 15 година и утицали на дебату о томе колико још морају да расту каматне стопе не би ли се обуздао раст потрошачких цена, пише "Фајненшел тајмс".

Принос на двогодишње трезорске записе достигао је 4,94 одсто, што је ниво који је последњи пут забележен 2007. године, дакле пре светске финансијске кризе. Приноси на 10-годишње и 30-годишње записе прешли су четири процента, први пут од новембра 2022.

Подаци су указали на то да је инфлација у САД виша него што су економисти очекивали, чиме се врши притисак на Федералне резерве (ФЕД) да смањи раст повећањем каматних стопа.

image