Економија

Ројтерс: Русија и Индија подривају доминацију петродолара

Њу Делхи је припремио и оквир за поравнање трговине у индијским рупијама уколико трансакције у рубљама буду блокиране због санкција
Ројтерс: Русија и Индија подривају доминацију петродолараwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov

Санкције које су западне земље са Сједињеним Државама на челу увеле Русији почеле су да нарушавају деценијама стару доминацију долара у међународној трговини нафтом, пошто је већина послова с Индијом – највећим купцем руске сирове нафте – измирена у другим валутама, као што су руска рубља и дирхам Уједињених Арапских Емирата.

Индија је трећи највећи увозник нафте на свету, а Москва је постала њен кључни добављач након што су САД и ЕУ увеле санкције на руске енергенте, али и руским банкама.

Пошто је западни блок прописао ограничења цене руске нафте 5. децембра 2022, индијске рафинерије већину испорука платиле су по повлашћеним ценама и у рубљама.

Током последња три месеца вредност промета нафте између Индије и Русије износио је неколико стотина милиона долара, рекли су Ројтерсови извори, додајући да је Њу Делхи припремио и оквир за поравнање трговине у индијским рупијама уколико трансакције у рубљама буду блокиране због санкција.

Поједини трговци са седиштем у Дубаију и руске енергетске компаније "Гаспром" и "Росњефт" траже да се не плаћа у доларима за одређене врсте руске нафте која је последњих недеља продата изнад (ограничене) цене од 60 долара по барелу, рекла су три извора Ројтерсу.

Бивши саветник Банке Русије Александра Прокопенко констатовала је да су долари за руске фирме због санкција постали "токсична имовина" и да зато поменуте земље раде на изградњи директне инфраструктуре између руског и индијског банкарског система.

Највећи индијски кредитор Државна банка Индије има рачун у Русији, као што су и многе банке из Русије отвориле рачуне код индијских банака како би олакшале трговину.

Заменица генералног директора ММФ-а Гита Гопинат упозорила је у "Фајненшел тајмсу" још на почетку Специјалне војне операције да би санкције Русији могле да наруше доминацију долара будући да ће подстаћи државе да користе друге валуте у међусобној трговини.

Амерички долар је деценијама био најприхваћенија валута у светској трговини нафтом. Међутим, према Ројтерсу, тренутни прелазак на друге валуте могао би се да буде дуготрајан.

Бивши главни економиста америчког Стејт департмента Данијел Ан рекао је Ројтерсу да би санкције Русији могле да поткопају западне финансијске системе, а да истовремено не успеју да остваре свој циљ.

Индија је прошле године истиснула Европу као највећег купца руске сирове нафте – куповином повољних барела повећала је увоз руског црног злата 16 пута у односу на период пре рата у Украјини. Руска нафта је чинила око трећине индијског укупног увоза.

image