Свет

Русија донирала 20.000 тона ђубрива Малавију

Испорука је извршена у координацији са Светским програмом за храну Уједињених нација
Русија донирала 20.000 тона ђубрива Малавију© Tanjug/AP Photo/Gregory Gondwe

Руска компанија "Уралхем-Уралкали" донирала је Малавију 20.000 тона ђубрива, што представља део шире хуманитарне иницијативе за борбу против глади.

"За 'Уралхем-Уралкали', ово је прва хуманитарна испорука Африци са територије Европске уније. То је део раније најављене намере компаније да бесплатно обезбеди око 300.000 тона минералних ђубрива земљама у развоју", наводи се у саопштењу компаније.

Испорука је извршена у координацији са Светским програмом за храну Уједињених нација, који је изнајмио брод за превоз ђубрива морем, преносе "РИА новости".

Званична церемонија примопредаје одржана је 6. марта у предграђу главног града Малавија, Лилонгвеу.

Догађају су присуствовали министар пољопривреде Сем Далицо Кавале, амбасадор Русије у Зимбабвеу и Малавију Николај Красилников, као и представници "Уралхем-Уралкалија" и Светског програма за храну УН.

Пошиљка је отпремљена из Холандије крајем новембра, а 1. фебруара је истоварена у луци мозамбичког града Беира. Затим је ђубриво копненим путем допремљено до свог крајњег одредишта.

Група "Уралхем" је крајем новембра прошле године саопштила је да је у европским лукама блокирано више од 260 хиљада тона ђубрива, а које је Русија спремна да бесплатно испоручи афричким земљама.

Сувласник компаније Дмитриј Мазепин објаснио је да је због санкција немогуће унајмити превоз, али је планирано да се то уради уз помоћ УН.

Да је Русија спремна да поклони најсиромашнијим земљама до 300 хиљада тона ђубрива, у септембру је у интервјуу за "РИА Новости" потврдио генерални секретар УН Антонио Гутереш, након што је то предложио председник Русије Владимир Путин.

Хемијска компанија "Уралхем" је један од највећих играча на тржишту минералних ђубрива у Русији и источној Европи, а поседује "Уралкали", највећег светског произвођача калијумског ђубрива.

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја је у интервјуу за РТ крајем фебруара указао да, иако Запад тврди да се санкције које је увео Русији од почетка Специјалне војне операције не односе на руско ђубриво и житарице, оне се ипак односе на осигурање и друге услуге превоза, што је онемогућавало Москву да извезе своје производе тамо где су они најпотребнији.

image
VV inauguration
banner