Свет

Швајцарски министар: У Женеви су у току преговори о Украјини

Преговори се не воде на највишем нивоу, прецизирао је Игнасио Касис
Швајцарски министар: У Женеви су у току преговори о Украјиниwww.globallookpress.com © Bernard Jaubert/imageBROKER.com

У Женеви су у току преговори Москве и Кијева у атмосфери "максималне дискреције", саопштио је данас швајцарски министар спољних послова Игнацио Касис не износећи детаље разговора.

"Увек нудимо своје добре услуге, али треба видети шта ће обе стране, и Русија и Украјина, учинити с тим. У Женеви се одржавају преговори у највећој дискрецији, иако се они тренутно не воде на највишем нивоу", рекао је Игнасио Касис за "Темп" напоменувши да преговори нису на највишем нивоу.

Касис је истакао да је раније Украјина тражила од Швајцарске да заступа њене интересе у Русији, а да је у Москви овај захтев одбијен.

"Руски наратив је добро познат: она је саопштила да је Швајцарска изгубила неутралност, али је у исто време користи као неутралну земљу", навео је Касис.

Раније се Швајцарска придружила санкцијама ЕУ против Русије као одговор на улазак руских трупа у Украјину. До 25. новембра, Швајцарска је замрзнула руску имовину у вредности од 7,5 милијарди франака (око 7,94 милијарде долара).

Претходни преговори који су почели на самом крају фебруара, неколико дана по покретању руске Специјалне војне операције у Украјини, нагло су прекинути, иако је средином марта било првих назнака да иду у добром правцу, ка могућем договору две стране.

Почетком овог месеца, некадашњи израелски премијер Нафтали Бенет изјавио за "Тајмс оф Израел" да су западне државе довеле до прекида преговора Москве и Кијева, додајући да је постојало око 17-18 нацрта мировног споразума, али да ништа није ни обелодањено ни потписано јер се умешао Запад. Бенет је, иначе, био један од страних посредника у пролећним руско-украјинским преговорима.

Да су се две државе у априлу усагласиле око обриса преговарачког привременог решења потврдила је и бивша званичница у Савету за националну безбедност САД Фиона Хил. Такву тврдњу изнео је и директор Другог одељења (за Заједницу независних држава) Министарства спољних послова Русије Алексеј Полишчук.

"Кијев је, очигледно по налогу Англосаксонаца, уплашених перспективама мирног решења, неочекивано прекинуо преговарачки процес", рекао је Полишчук.

image