Економија

САД шапућу трговцима нафте: Не брините за цене, само купујте руску нафту

Доступност руске нафте кључна је за стабилност светских тржишта
САД шапућу трговцима нафте: Не брините за цене, само купујте руску нафтуwww.globallookpress.com © Sri Lanka Air Force Media

САД великим трговцима нафтом приватно говоре да не брину о ограничењу цене руске нафте, како би сачували стабилност тржишта тог енергента и "држали на оку" руски извоз.

Званичници америчког Министарства финансија састали су се са представницима водећих трговаца сировинама, попут "Трагигуре" и "Гунвора", и понудили су им гаранције за повећање обима трговине руском сировом нафтом и нафтним дериватима упркос западним санкцијама, преноси "Фајненшел тајмс".

Иако се Вашингтон никада званично није противио трговини руском нафтом у оквирну ограничења које су договориле државе чланице групе Г7, многи трговци сировинама били су забринути. "Американци нас активно подстичу да наставимо са трговином нафтом", рекао је један од трговаца за тај британски лист.

Америчке гаранције, које су издате на састанку са независних трговцима последњих недеља, дошле су након што је Русија запретила да ће смањити производњу нафте као одговор на повећање западне подршке Украјини.

Администрација председника Џозефа Бајдена предводила је напоре да се у оквиру Г7 успостави ограничење цена руске нафте. У исто време, они су покушали да обезбеде наставак трговине са руском нафтом, како би се избегли већи шокови на тржишту тим енергентом, пише "Фајненшел тајмс".

"На појединачним компанијама је да донесу сопствене одлуке. Наш циљ је да објаснимо шта је дозвољено у оквиру тренутних правила и ограничења", рекао је један амерички званичник за тај британски лист.

Велики трговци сировинама попут "Трафигуре", "Витола" и "Гунвора" су значајно смањили обим трговине руском нафтом, у страху од притисака јавности и губитка подршке великих банака на које се ослањају како би финансирали своје послове.

Потези Бајденове администрације показују да је она приморана да балансира између покушаја да ограничи руске приходе од нафте и очувања стабилности тржишта тим енергентом од критичног значаја за светску економију.

"Један од циљева ограничења цене руске нафте је да обезбеди да она остане на тржишту, али по нижој цени, како Кремљ не би могао да профитира", рекао је један амерички званичник.

Земље чланице Г7 увеле су прошлог децембра ограничење цена руске нафте од 60 долара по барелу, али је трговина тим енергентом остала дозвољена за западне компаније. Индија, Кина и Турска су последњих месеци повећале увоз руске нафте.

Иако трговци нафтом под режимом Г7 морају да поседују доказе да је руска нафта којом тргују купљена по цени мањој од ограничене, они су рекли да је спровођење тих мера од стране САД прилично "релаксирано", преноси "Фајненшел тајмс".

"Американци заиста желе да се са њом тргује", рекао је један од трговаца, коментаришући руску нафту.

Али западни трговци сировинама и банке, које обезбеђују милијарде долара кроз кредите и друге облике финансирања, забринути су због ризика по сопствену репутацију због, како наводи британски лист, "помоћи у финансирању Путинове ратне машине".

"Банке представљају посебан камен спотицања", рекао је један тровински саветник. "Трговци знају да им правила дозвољавају да тргују руском нафтом под одређеним условима, али да ли је то заиста толико атрактивно са свим потенцијалним ризицима?"

image