Економија

Саудијски нафтни гигант остварио рекордни профит

Прошлогодишњи "Арамков" профит скоро да је једнак збиру профита који је остварио тзв. "Биг ојл"
Саудијски нафтни гигант остварио рекордни профитGetty © Andrew Burton/Getty Images

Нафтни гигант "Сауди Арамко" забележио је рекордни профит у 2022. години захваљујући високим ценама сирове нафте.

Према саопштењу компаније објављеном у недељу, профит "Арамка" порастао је на 161 милијарду долара у претходној години, што представља пораст од 46 одсто у односу на профит од од 110 милијарди долара који је остварила током 2021. године.

"Арамко" је друга највреднија фирма на свету, а, према саопштењу, наведене бројке представљају највећу годишњу зараду откако је та компанија заведена на берзи. Профит који је остварио "Арамко" скоро да је једнак збиру профита који је остварио тзв. "Биг ојл", односно компаније "Шел", "Егзон мобил", "Шефрон" и "Тотал енерџис".

Сви ти нафтни гиганти пријавили су рекордну добит прошле године, али збир њихове зараде премашује "Арамкову" за "само" око 30 милијарди долара.

Рекордна зарада била је "подстакнута вишим ценама сирове нафте, већем промету и побољшаним маржама за рафинисане производе", саопштено је из "Арамка". Цене нафте су прошле године порасле због страха да ће санкције које је Запад увео Москви након почетка војне операције у Украјини спутати излазак руске нафте на глобално тржиште.

Према саопштењу, "Арамко" је 2022. године производио 11,5 милиона барела сирове нафте дневно. Та компанија настоји да постепено повећа производњу на 13 милиона барела дневно до 2027. године. Сходно томе, "Арамко" ове године настоји да уложи око 55 милијарди долара у капиталне пројекте.

"С обзиром на то да очекујемо да ће нафта и гас остати од суштинског значаја у догледној будућности, ризици од недовољног улагања у индустрију су реални – а укључују и допринос вишим ценама енергије. Како би искористио своје јединствене предности и био део глобалног решења, 'Арамко' је започео највећи програм капиталне потрошње у својој историји", изјавио је извршни директор компаније Амин Х. Насер у недељу.

image