Економија

Финансијска зараза се шири: Вредност америчких банака у слободном паду

Колапс банке СВБ, праћен пропашћу "Силвергејт" и "Сигначер" банака прети да у економску пропаст повуче и остале америчке финансијске институције
Финансијска зараза се шири: Вредност америчких банака у слободном паду© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Колапс Банке Силицијумске долине (СВБ) покренуо је домино ефекат у економском систему САД, па су тако данас акције Прве републичке банке потонуле за рекордних 67 одсто и дошле на најнижу вредност још од 2011. године.

Исто тако "Вестерн алијанс банкорп" пао је за 78 одсто и дотакао најнижу цену од 2012, док је "Панвест банкорп" забележио пад од 48 одсто и срозао се највише у својој историји.

Зараза се проширила и на двадесету по величини америчку банку "Кеј корп" чије су акције прошле недеље изгубиле 40 одсто вредности.

"Блумберг" пише да је су акције Прве републичке банке пале упркос томе што је ова институција повећала линквидност на 70 милијарди долара уз помоћ Федералних резерви и "ЈП Моргана".

Пре колапса СВБ-а, аналитичари "Блумберг интелиџенса" сматрали су да ова посрнула банка потенцијално бележи бољи раст кредита и квалитет имовине од конкурената, јер се, како су тврдили, фокусира на богате појединце на урбаним тржиштима и има "конзервативну кредитну културу".

Занимљиво је такође да је криза која би, како стручњаци предвиђају, могла да буде реприза глобалне економске кризе из 2008.године, кренула од банкака за које Американци верују да су најпоузданије.

Наиме, пре једва месец дана, "Форбс" је објавио листу најбољих америчких банака, где се СВБ банка налазила на 20. месту.

А ако поближе погледамо тај списак најбоље рангираних банака јасно је да је СВБ у пропаст повукао и боље и горе од себе, јер поменути "Вестерн алијанс банкроп" био је 13. најбоља финансијска институција, док је на пример, на 44. месту била Прва републичка банка.

Америчка финансијска епидемија, међутим, у међувремену се претворила у пандемију на светским тржиштима капитала, па су тако и деонице европских банака ослабиле иако су аналитичари, укључујући "Дојче банк АГ" и "Ситигруп Ин" уверавали да криза СВБ-а има мало утицаја на изгледе зајмодаваца у европском региону који су недавно бележиле озбиљне профите.

Након викенда пуног превирања током кога су министри и банкари тражили начин да спрече колапс филијале СВБ-а у Великој Британији, на острву је пала одлука да тамошњи огранак купи "ХСБЦ Холдингс Плц" - за само једну фунту.

У међувремену, подружница СВБ-а у Немачкој је замрзнута и, како "Блумберг" наводи, неће јој бити дозвољено да продаје имовину или да плаћа, јер тамошњи регулатори сматрају да постоји ризик да неће моћи да испуни своје обавезе према повериоцима.

У понедељак су, без икаквих доказа о јасној повезаности са кризом СВБ-а, ослабиле и акције "Кредит Свис групе", а овај проблематични швајцарски зајмодавац тренутно је услед сложеног ремонта и због забринутости око профитабилности већ се бори да задржи готовину својих клијената.

Пад ових банака уследио је иначе усред покушаја банкарских регулатора током викенда да обезбеде депозите након пропасти банке Силицијумске долине, као и "Силвергејт" и "Сигначер"  банака.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner