Економија

Пакистан жели руски гас

Амбасадор Пакистана у Русији Шафкат Али Кан рекао да Пакистан нема дугорочног добављача, а резерве на тржишту су оскудне, с обзиром на повећану потражњу из Европске уније
Пакистан жели руски гас© Unsplash

Амбасадор Пакистана у Русији Шафкат Али Кан изјавио је да је његова земља веома заинтересована за испоруке течног природног гаса из Русије и додао да Москва и Исламабад већ воде преговаре о том питању.

Али Кан је за агенцију ТАСС рекао да би снабдевање путем гасовода могло да задовољи потражњу земље и реши проблем мањка енергије.

Пакистан се суочава са великим потешкоћама у снабдевању јер резерве гаса опадају. Аналитичари истичу да су растуће глобалне цене течног природног гаса пољуљале енергетску стабилност Пакистана и створиле финансијске изазове за владу, домаћинства, предузећа и индустрију. Увоз је постао пет до десет пута скупљи од домаћег гаса.

Такође, Пакистан нема дугорочног добављача, а резерве на тржишту су оскудне, с обзиром на повећану потражњу из Европске уније. Сви ови фактори прете да изазову акутну несташицу енергије у земљи у наредним годинама.

Амбасадор је нагласио да антируске санкције Запада неће пореметити економске односе Москве и Исламабада и додао да ће "покушати да заобиђу рестрикције тамо где оне стварају проблеме".

Пакистански премијер Шехбаз Шариф у септембру је саопштио да ће његова земља додатно проширити и ојачати сарадњу са Русијом у свим областима од обостране користи, међу којима је и изградња гасовода Пакистански ток (Север-југ).

Русија и Пакистан су 2015. године договориле изградњу гасовода дугог 1.100 километара који би повезао пријемне терминале за природни течни гас између града Карачи на југу Пакистана и града Лахор на северу.

Председник Русије Владимир Путин рекао је у септембру да су испоруке руског гаса у Пакистан могуће, као и да је део инфраструктуре за то већ изграђен.

"Ово је такозвани Пакистански ток. Реч је о стварању неопходне инфраструктуре за снабдевање течним природним гасом. Говоримо о снабдевању Пакистана гасом из Русије и то је могуће, имајући у виду да је део инфраструктуре већ створен кроз Русију, Казахстан и Узбекистан. Морамо да решимо питање са Авганистаном", навео је тада Путин.

Додао је, међутим, да се нада да се тај проблем може решити имајући у виду добре односе и Русије и Пакистана са авганистанским народом.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner