Економија

Индија, Русија и Кина треба да раде на стварању своје дигиталне валуте

Стварање мултиполарног света треба да буде засновано на успостављању нових финансијских веза утемељених на систему који не штити долар или евро, истакао је заменик председника Државне думе
Индија, Русија и Кина треба да раде на стварању своје дигиталне валутеwww.globallookpress.com © © Andrey Arkusha

Индија, Русија и Кина требало би да оформе нове финансијске односе са новом заједничком валутом која би могла бити дигитална рубља, рупи или јуан, рекао је заменик председника Државне думе Александар Бабаков.

Он је нагласио да је то приоритет, пренео је ТАСС.

"Индија, Русија и Кина су земље које стварају мултиполарни свет који подржава већина земаља. Његово стварање треба да буде засновано на успостављању нових финансијских веза утемељених на систему који не штити долар или евро, већ ствара нову валуту способну да служи нашим циљевима", рекао је Бабаков.

Он је говорио на Руско-индијском пословном форуму који се одржава у Њу Делхију као део санктпетербуршког Међународног економског форума.

Како је истакао, долар и евро су "инвестиционе валуте" које обављају своје функције по правилима које је написао Запад. "Та правила не подразумевају Индију, Русију или Кину као једнаке партнере", навео је руски званичник.

Он је додао да је први задатак ових земаља да напишу нова финансијска правила која ће омогућити коришћење валуте која је већ у употреби. Неважно је да ли би то била дигитална рубља, дигитални рупи или дигитални јуан или нека друга валута.

"Али је од суштинске важности да та валута буде усклађена са законодавством наших земаља", додао је Бабаков.

image
VV inauguration
banner