Економија

Зимбабве и Русија би могле да се отарасе долара у међусобној трговини

Лидер владајуће партије Зимбабвеа ЗАНУ-ПФ Кристофер Муцвангва назвао је долар "ограничавајућим фактором" у трговини две земље
Зимбабве и Русија би могле да се отарасе долара у међусобној трговиниGetty © Dan Kitwood/Getty Images

Централне банке Русије и Зимбабвеа би требало да започну трговање у локалним валутама и сагледају могућности за трговање златним резервама, изјавио је у среду лидер владајуће партије Зимбабвеа ЗАНУ-ПФ Кристофер Муцвангва.

Муцвангва је у изјави за "РИА новости" указао се његова земља налази под западним санкцијама већ 22 године, додавши да санкције које су наметнуте Москви од почетка Специјалне војне операције у Украјини не би требало да ометају трговину између те две земље.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је раније ове године саопштио да Русија и земље Африке развијају стратегију за замену америчког долара и евра при платним обрачунима, додајући да стране припремају документе о преуређењу механизма сарадње под западним санкцијама.

"Наше банке треба да пронађу начин да руску рубљу и зимбабвеански долар учине слободно конвертибилним. Такође, обе наше земље имају богате златне резерве. Ми смо међу првих седам земаља по експлоатацији злата, а обим производње расте. Сада ископавамо 35 тона годишње, али бисмо могли да ископавамо 50. Тако да бисмо могли да размишљамо о трговању у златним резервама", предложио је Мутсвангва.

Он је оценио да "ништа не може пореметити" трговину између Москве и Харареа, напомињући да се Кина, Индија и блискоисточне земље такође крећу ка напуштању долара у међусобној трговини.

Муцвангва је такође исказао жељу за оснивањем више банака које користе алтернативне системе плаћања како би заменили западни СВИФТ систем. Напоменуо је да је трговина доларима "ограничавајући фактор" и додао да би Русија и Африка требало да оснују "више банака ван глобалног СВИФТ банкарског система који води САД."

Москва стабилно води политику дедоларизације у спољној трговини. Последњих година, Русија и неки од њених трговинских партнера, укључујући Индију и Кину, појачавају употребу домаћих валута у међусобним обрачунима у настојању да се одаље од долара и евра.

Са друге стране, везе Москве са њеним афричким партнерима јачају из године у годину. Русија је 2019. године одржала први руско-афрички самит, на коме су учесници изнели области од значаја у оквиру економске, безбедносне, културне и научне сарадње. Други самит би требало да се одржи у Санкт Петербургу у јулу ове године.

image
VV inauguration
banner