Србија и Балкан

Повећање цена струје и гаса у Србији од Нове године

Српске власти настојаће да ове године не дође до повећања цена струје и гаса
Повећање цена струје и гаса у Србији од Нове године© GlobalLookPress/Hauke-Christian Dittrich/dpa

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић изјавила је да је увоз струје контролисан и поручила да ће се настојати да повећања цене струје и гаса буду минимална и за привреду и за грађане, те да мисли да тих повећања неће бити ове године.

Она је за Танјуг рекла да је у октобру био добар рад хидроелектрана и да су до 22. октобра могле да раде скоро у пуном капацитету, као и да нисмо уопште имали увоз струје.

"Надгледамо дневну производњу струје у Обреновцу. Kрајем октобра смо имали увоз од осам до десет милиона евра и до средине новембра планира се да буде у том неком сличном износу", рекла је Ђедовић и истакла да је увоз струје контролисан.

Додала је да цена струје из увоза зависи од берзанске цене на коју не можемо да утичемо, а што се тиче цена које плаћају наши грађани и привреда, она је рекла да ће морати да се мења јер "морамо да обезбедимо нашим предузећима да могу да покрију трошкове производње и да улажу у нове капацитете".

Навела је да је за сада разматрано да повећање цене и струје и гаса буде у минималном износу, онолико колико је заиста неопходно и додала да ће те цене остати и даље међу најнижима у Европи.

Рекла је да је држава ту у великој мери субвенционисала и грађане и привреду и да ће то наставити да ради, пре свега за најугроженије грађане.

"Гледаћемо да буду минимална неопходна повећања и за грађане и за привреду", рекла је Негре, а на питање да ли ће то бити пре или после Нове године, одговорила је да се још увек ради на тим усаглашавањима, али да мисли да неће бити ове године.

image
VV inauguration
banner