Економија

Кинески аутомобили освајају Русију

Одлазак великих светских произвођача из Руске Федерације отворио је врата кинеским брендовима
Кинески аутомобили освајају РусијуGetty © Ralph Orlowski / Staff

Кина је прошле године извезла најмање 160.000 аутомобила у Русију, што је више него удвостручило њен удео на тржишту у РФ, открио је кинески амбасадор у Москви Џанг Ханхуи у интервјуу листу "Известија".

Кинески дипломата је констатовао да је годишњи трговински промет између две земље 2022. достигао рекордних 190,27 милијарди долара, скочивши за скоро 30 одсто.

"Сарадња у областима као што су аутомобили, кућни апарати, потрошачка електроника брзо се развија", рекао је Ханхуи, додајући да је кинеска понуда аутомобила порасла за 33,4 одсто током године.

"Удео кинеских брендова на руском тржишту нагло је порастао са 7 одсто на 19,2 посто, модели сарадње између предузећа су диверзификовани", рекао је амбасадор.

Истакао је и да је "у области потрошачке електронике удео извоза у Русију износио 4,09 милијарди долара, што представља повећање од 9,3 одсто".

Паметни телефони, телевизори, веш-машине, фрижидери и други производи кинеских брендова освајају поверење потрошача у Русији.

"Кина и Русија се снажно економски допуњавају, имају јаку основу за трговинску и економску сарадњу", закључио је Џанг Ханхуи.

Популарност кинеских кола у Русији расте услед одласка европских, америчких, јапанских и јужнокорејских брендова. Многим произвођачима било је тешко да наставе с пословањем у земљи због логистичких поремећаја који су резултат западних санкција, посебно пошто су обустављене испоруке аутомобила и резервних делова Руској Федерацији.

image