Економија

Синопек ће преузети удео у катарском гасном пројекту Северно поље

Сарадња са "Катар енерџи" унапредиће сигурност, стабилност и поузданост у кинеском снабдевању чистом енергијом, изјавио је у среду председник кинеске компаније Ма Јонгшенг
Синопек ће преузети удео у катарском гасном пројекту Северно пољеGetty © Norbert Fellechner - Pool/Getty Images

Кинеско предузеће за нафту и гас Синопек преузеће удео у источном проширењу катарског пројекта течног природног гаса (ЛНГ) Северно поље, саопштила је у среду државна енергетска компанија "Катар енерџи".

У саопштењу се наводи да ће кинеска компанија преузети удео од пет одсто у еквиваленту једног воза капацитета осам милиона тона годишње, преноси Ројтерс.

Северно поље је део највећег гасног поља на свету, које Катар дели са Ираном. Ирански део познат је као Јужни Парс.

"'Катар енерџи' има укупно 75 одсто удела у проширењу Северног поља које ће коштати најмање 30 милијарди долара и могао би да понуди до пет одсто удела неким купцима", претходно је изјавио извршни директор компаније Сад ел Каби.

Овај споразум учиниће "Синопек" прву азијску компанију која је преузела удео у том пројекту.

Сарадња са "Катар енерџи" унапредиће сигурност, стабилност и поузданост у кинеском снабдевању чистом енергијом, изјавио је у среду председник кинеске компаније Ма Јонгшенг, додајући да се нада да ће обе стране размотрити могућности за даљу сарадњу око ЛНГ.

Прошлог новембра, кинески "Синопек" и "Катар енерџи" склопили су уговор према којем ће заливска земља испоручивати четири милиона тона ЛНГ-а кинеској компанији наредних 27 година – што је најдужи период у уговорима које је Катар до сада потписао.

Том приликом, договор "Катар енерџи" са "Синопеком схваћен је значајан ударац за Европу, а посебно за Немачку, која је у великој мери зависна од руског гаса и која је покушала да склопи споразум са Катаром, али није успела.

"Ејжан њуз интернешенел" је известио да је катарска компанија била фрустрирана Немачком јер је Берлин тражио краткорочне аранжмане усред своје "зелене" енергетске агенде, а која подразумева потпуно елиминисање ЛНГ.

"Катар енерџи" потписао је прошле године пет уговора са великим међународним компанијама за пројекат Северно поље. Пројекат проширења биће спроведен у две фазе, а намера је да се његовом реализацијом повећа производња ЛНГ-а на 126 милиона тона годишње до 2027. године са тренутних 77 милиона тона.

Свака од пет великих компанија, "Тотал Енерџис", "Ексон Мобајл", "Коноко Филипс", ЕНИ и "Шел" потписала је споразум о заједничком улагању са "Катар Енерџисом".

image