Економија

Све мање долара у светским девизним резервама: Десет пута брже пада

Долари су прошле године чинили 47 одсто девизних резерви, што представља пад од чак осам процентних поена у односу на 2021. годину
Све мање долара у светским девизним резервама: Десет пута брже падаwww.globallookpress.com © Cfoto

Позиција долара као светске резервне валуте драстично је ослабљена током 2022. године, иако је укупан обим светске трговине у великој мери остао непромењен.

Долари су током прошле године чинили око 47 одсто светских девизних резерви, што је значајан пад у односу на 55 одсто пре само две године, односно око две трећине 2003. године, показују резултати истраживања британске консултантске агенције "Еуризон Ес-Ел-Џеј".

"Пад од осам процената за само годину дана изузетан, то је десет пута више од просечног годишњег пада удела долара у светској трговини", написали су аутори истраживања Џоана Фрер и Стивен Џен.

Опадање заступљености долара у светској трговини драстично се убрзало од почетка сукоба у Украјини прошлог фебруара.

"Изузетне акције", пре свега санкције западних земаља против Русије, учиниле су многе држава мање склоним да користе долар као резервну валуту и у трговини, пише у истраживању.

Након што је Русија прошле године започела своју Специјалну војну операцију, већина западних земаља јој је увела санкције и покушала да искључи из својих финансијских система, док је руска имовина у њима замрзнута.

Русија се током претходних годину дана окренула трговини у другим валутама, пре свега у рубљама и јуанима.

Поред тога, удео евра у укупним светских финансијским резервама порастао је за око пет одсто, те се сада налази на истом нивоу као и 2003. године.

Кинески јуан, са друге стране, наставио је да јача својим уобичајеним темпом и није видео драстичан скок на листи светских резервних валута, наводи се у истраживању.

"Верујемо да се ерозија статуса долара као резервне валуте последњих година убрзала алармантном брзином, посебно од почетка рата у Украјини, али ће долар вероватно наставити да доминира још неко време", закључује се у извештају.

image