Економија

Немачка остаје без гаса већ у фебруару

Криза би се могла превазићи једино ако се потрошња енергената "среже" за 20, или чак 30 одсто
Немачка остаје без гаса већ у фебруару© Tanjug/AP Photo/Michael Sohn, File

Немачка би могла да већ у фебруару потпуно остане без гаса и једино решење да би земља превазишла кризу је да потрошњу смањи за 30 одсто, упозоравају стручњаци, а преноси "Bелт".

Упркос упозорењу на тај проблем које је обнародовао министар економије и климе Роберт Хабек, канцелар Олаф Шолц изгледа да негира реалност, изјављујући у Европском парламенту да је Немачка "добро припремљена" за предстојећу зиму.

И Немачка Федерална мрежна агенција, иначе "пас чувар" кад су у питању гас и електрична енергија у земљи, потврдила је да постоји јасна могућност да Немачка без гаса остане већ пре пролећа.

То би се могло избећи једино ако Немачка употребу овог енергента смањи за 20 одсто, обезбеди себи довољно течног природног гаса (ЛНГ) и извоз остави на релативно ниском нивоу.

Али да ситуација буде још гора, неки стручњаци мисле да је 20 одсто уштеде и премало. Да би се несташица спречила, тврде они, коришћење гаса морало би да се смањи и више.

"Потрошња гаса мора да се смањи за 30 одсто", рекао је Гунар Лудерер, заменик шефа федерално финансираног пројекта "Аријадне" који је и спровео истраживање на ову тему.

Али, упркос томе, канцелар Олаф Шолц се, како пише "Велт", похвалио Европској унији да је његова земља сада "слободна" од своје зависности од руског гаса.

"Ми смо се као земља побринули да кроз мере предузете последњих недеља и месеци можемо са оптимизмом да кажемо да ћемо заједно преживети ову зиму“, рекао је Шолц у Европском парламенту.

Како пише овај медиј, канцелар, иако нема проблем да се хвали достигнућима своје владе, ипак није успео да се позабави тренутно актуелним проблемима у земљи, која има масовне неликвидности предузећа, као и празне полице у супермаркетима.

Уз то, Немачка је, потпуно необјашњиво, баш у тренутку када сви упозоравају на могуће несташице гаса, одлучила да се прикључи групи земаља које диктирају тржишна правила, и да и сама подржи ограничавање цене гаса. Тако да ова земља, не само што ће остати без енергената, него што неће имати ни од кога да их купи.

Русија је иначе већ најавила прекид испоруке свог гаса ако се овакве мере усвоје, а то не само да би довело до мањка на тржишту, већ би и по принципу бумеранг ефекта додатно и подигло цене.

image