Економија

Званичник ЕЦБ: Каматне стопе ће расти докле год расту плате

Неколико чланова савета ЕЦБ-а очекује још једно повећање каматних стопа 4. маја, али већина чека податке о банкарским позајмицама и инфлацији пре него што одлучи
Званичник ЕЦБ: Каматне стопе ће расти докле год расту платеGetty © Andreas Rentz

Шеф белгијске централне банке Пјер Вунш упозорио је да инвеститори потцењују евентуални раст трошкова задуживања у еврозони, поручивши да ће пристати да зауставе дивљање каматних стопа тек када стане раст плата.

Вунш, који је члан управног савета Европске централне банке за одређивање каматних стопа, каже за "Фајненшел тајмс" да ЕЦБ чека да се успори раст зарада и да падне основна инфлација, како би могла да направи паузу са подизањем референтних каматних стопа.

Његов фокус на раст плата сада подиже лествицу услова који морају бити испуњени пре него што ЕЦБ престане да повећава стопе. Централна банка је иначе већ подигла своју депозитну стопу невиђеним темпом са минус 0,5 одсто прошлог јула на 3 процента у марту.

"Не бих се изненадио да у неком тренутку морамо да идемо на 4 одсто. Трошкови задуживања би могли да порасту више него што су очекивали инвеститори, који се надају повећању депозитне стопе ЕЦБ око 3,75 процената", рекао је Вунш.

Инвеститори очекују да ће ЕЦБ наставити да повећава стопе и више од Федералних резерви САД и Банке Енглеске, за које се очекује да ће следећег месеца повећати референтне стопе за четвртину процентног поена.

Неколико чланова савета ЕЦБ-а је рекло да очекују још једно повећање каматних стопа на његовом следећем састанку 4. маја, али већина чека податке о банкарским кредитима и инфлацији пре него што одлучи да ли да успори подизање референтне камате за четвртину поена. 

Неки чланови савета су изразили забринутост да ће превирања у банкарском сектору, након колапса "Банке Силицијумске долине" и присилног спасавања "Креди Свис", довести до престанка кредитирања и смањења потребе за додатним повећањем каматних стопа.

Међутим, Вунш је рекао да су му руководиоци белгијских банака са којима је разговарао прошле недеље рекли да не планирају да смање понуду кредита као одговор на потресе у банкарском сектору.

Вунш је иначе радио у белгијској централној банци осам година пре него што је преузео дужност 2019. и постао један од најоштријенијих чланова савета ЕЦБ, који се често залагао за веће каматне стопе.

Трошкови рада по сату у зони јединствене валуте у 20 земаља порасли су за рекордних 5,7 одсто у четвртом кварталу у односу на годину дана раније, премашивши темпо раста плата у САД. У Белгији, једној од ретких европских земаља која још формално повезује плате са инфлацијом путем клаузула о индексацији, многим радницима је на почетку године омогућено повећање плата за 10 одсто. 

Вунш је рекао да већ постоје јасни знаци "другог ефекта" у блоку, пошто радници захтевају веће плате како би надокнадили све веће трошкове живота и објаснио је да то додатно гура цене.

"Ја нисам фетишиста. Нећу да повећавам стопе чак ни у рецесији само зато што имамо инфлацију од 2,3 одсто или 2,1 одсто у двогодишњој прогнози, али још не видим да бројке о инфлацији иду у правом смеру", поручио је Вунш.

"Биће све теже да се постигне јединствени став"

ЕЦБ је прошлог месеца поставила нове смернице за своје будуће политичке одлуке које се састоји из три сегмента. Навели су да ће о будућим променама стопа одлучивати на основу прогнозе инфлације, променама у основним притисцима на цене и степену утицаја њене политике. Вунш је рекао да је раст плата кључан због утицаја на прогнозу инфлације.

"Ако видимо да споразуми о платама остану на око 5 одсто раста дуже него што је то предвиђено, инфлација се неће вратити на 2 одсто на структурној основи", указао је Вунш.

Он је позвао владе да почну да смањују своје буџетске дефиците, чак и пре него што повуку широко распрострањене субвенције за енергију и гориво.

"Кокетирамо са слабим обликом фискалне доминације. Основни услов је да можемо да растемо, али постоје ризици да ће се нешто десити, политичка криза у земљи, а у том случају ћемо бити суочени са фискалним компромисима", рекао је Вунш.

Председница ЕЦБ Кристин Лагард успела је да убеди већину од 26 чланова савета — укључујући 20 шефова сваке националне централне банке — да подрже пажљиво конструисане компромисе о променама стопа, али Вунш указује да ће, како се ЕЦБ приближава вршној стопи, бити све теже да се задржи јединствени став по том питању.

image