Економија

Немачка влада предвиђа: Двоструко већи економски раст од очекиваног

Истиче се да је подршка владе компанијама и домаћинствима помогла еврозони да обузда високу инфлацију и широко распрострањене штрајкове радника, упркос упозорењима о зимској рецесији
Немачка влада предвиђа: Двоструко већи економски раст од очекиваногwww.globallookpress.com © Florian Gaertner

Немачка влада је објавила да ће највећа европска економија ове године порасти двоструко више него што је очекивано.

Прогнозе истичу како је подршка владе компанијама и домаћинствима помогла еврозони да обузда високу инфлацију и широко распрострањене штрајкове радника, упркос упозорењима о зимској рецесији, наводи "Блумберг".

Министар економије Роберт Хабек рекао је да се Немачка показала као "прилагодљива и отпорна" у суочавању са последицама пандемије корона вируса праћених енергетском кризом.

"Помогли смо компанијама и приватним домаћинствима у тешком периоду и обуздали високе цене енергената. У току је постепени опоравак, упркос константно тешким околностима", изјавио је Хабек.

Додао је да влада очекује да ће се раст убрзати на 1,6 одсто следеће године, што је мало ниже од  1,8 одсто, колико је прогнозирало његово министарство. Инфлација ове године пада на 5,9 одсто у односу на 6,9 одсто у 2022, а следеће године се очекује стопа од 2,7 посто.

Хабеково министарство је мало оптимистичније у погледу овогодишњег раста него што је независни Савет економских експерата канцелара Олафа Шолца, који је прогнозирао раст од 0,2 посто. Заједничка предвиђања водећих институтa за економска истраживања у земљи указују да се очекују повећање од 0,3 одсто у 2023. години. 

Снажнији опоравак производње почетком године, него што је то било очекивано, вероватно је помогао Немачкој да оствари раст у првом кварталу, саопштила је Бундесбанка.

Економисти са којима је разговарао "Блумберг" предвиђају повећање производње за 0,2 одсто у периоду од јануара до марта, након чега следи пад од 0,4 посто у четвртом кварталу што је изазвало сумњу у здравље економије.

"Ипак, може да се очекује да ће ситуација постепено бити све боља", рекао је један од њих, додајући да ризици укључују и актуелну геополитичку неизвесност и значајно повећање трошкова задуживања од стране Европске централне банке.

image
VV inauguration
banner