Економија

Дивљање инфлације у Великој Британији: Рекордне цене хране

Цене хране и безалкохолних пића у Великој Британији највише су у последњих 45 година.
Дивљање инфлације  у Великој Британији: Рекордне цене хранеwww.globallookpress.com © Dinendra Haria/Keystone Press Agency

Цене хране у британским супермаркетима скочиле су за 15,7 процената у односу на исти период прошле године, што је највеће поскупљење од 2005. године, показују подаци Британског малопродајног конзорцијума (БРЦ).

Трговачко удружење за малопродајне компаније у Уједињеном Краљевству саопштило је да су ниже цене на видику.

Цена свеже хране је порасла за рекордних 17,8 одсто, док је храна са дужим роком трајања поскупела за 12,9 одсто, преноси "Скај њуз". Према ранијем истраживању, цене хране и безалкохолних пића у Великој Британији су највише у последњих 45 година.

Шефица Британског малопродајног конзорцијума (БРЦ) Хелен Дикинсон је саопштила да је су цене хране у априлу биле високе због непрекидних раста трошкова у ланцу снабдевања.

Укупна инфлација међу чланицама БРЦ-а пала је на 8,8 одсто са 8,9 одсто у марту, као последица успоравања раста цена непрехрамбених артикала током великих снижења  одеће, обуће и намештаја.

На инфлацију цена хране допринели су скупља кафа у зрну и скупље паковање и производња готових јела, али су цене путера и биљног уља почеле да падају.

"Требало би да осетимо да цене хране падају у наредним месецима", рекла је извршна директорка БРЦ-а Хелен Дикинсон.

Са њом се слаже и лидер на тржишту, "Теско", према чијој рачуници ће пекарски производи и биљна уља имати ниже цене услед јачања дефлације житарица и тржишта нафте.

Инфлација у Британији достигла је врхунац прошлог октобра од 11,1 одсто, што је највише у последњих 40 година.

Иако је Банка Енглеске очекивала једноцифрену инфлацију, она је остала изнад 10 одсто у марту.

На оптужбе да трговци храном профитирају од превирања у сектору, британски продавци одговарају да су и они  погођени јер плаћају високе марже од 4 одсто.

Прошлог месеца, Међународни монетарни фонд је прогнозирао да ће се британска економија ове године смањити за 0,3 одсто, што је највећи пад у односу на друге велике економије.

image