Свет

Све више гладних у Великој Британији: По оброк у банке хране

Проблем није регионални, тврде у добротворној организацији, јер је повећање броја корисника забележено у свакој области Британије: највећи раст имао је Велс, од 41 одсто, затим Енглеска са 37 одсто, Шкотска са 30 одсто и Северна Ирска са 29 одсто
Све више гладних у Великој Британији: По оброк у банке хранеwww.globallookpress.com © Li Ying

У добротворној организацији "Трасел траст" тврде да је ниво потреба у Великој Британији "сада далеко већи од донација", што значи да банке хране морају да купују више хране и обезбеђују више простора за складиштење, преноси "Скај њуз".

Скоро три милиона пакета хране подељено је у банкама током последњих годину дана, док број пакета за децу по први пут прелази један милион.

Подаци из организације "Трасел траст" представљају повећање од 37 одсто у односу на претходну годину.

Више од 760.000 људи по први пут је током последњих годину дана користило услуге ове организације, а то је пораст од 38 одсто у поређењу са истим периодом прошле године.

Лонац под притиском

Између априла 2022. и марта ове године подељено је укупно 2.986.203 пакета хране, што је највише што је ова добротворна организација поделила за једну годину.

То је двоструко више од износа кога су дистрибуирале банке хране за исти период пре пет година. Више од 1,14 милиона пакета је подељено деци, у односу на 836.000 пакета претходне године.

Из ове организације тврде да овај проблем "није регионално питање", већ да је забележено повећање од најмање 28 одсто у свакој области Британије, при чему је пораст од 54 одсто највећи на североистоку Енглеске.

Брајан Томас, извршни директор у "Саут тајнесајд фудбенку", рекао је да је овај "невиђени пораст" корисника, заједно са губитком донатора, довео до "ситуације лонца под притиском."

Највећи раст имао је Велс, од 41 одсто, затим Енглеска са 37 одсто, Шкотска са 30 одсто и Северна Ирска са 29 одсто.

Банке хране продужавају радно време како би примиле и запослене којима је потребна помоћ.

Организација "Трасел траст" позвала је британску владу да се обавеже да ће стопе бенефиција бити довољне да корисницима приуште основне ствари, захтевајући да минималне потребе буду прописане законом.

Све већи број људи се обраћа банкама хране да би преживели

Истраживање спроведено са Фондацијом "Џозеф Раунтри" открило је да је стандардни додатак од 85 фунти недељно за 35 фунти мањи од недељних трошкова за једну особу, што значи да су стотине хиљада људи принуђене да користе банке хране јер не могу да саставе крај с крајем.

Извршна директорка фондације Ема Ривје рекла је да су најновије бројке "изузетно забрињавајуће" и да оне "показују да је све већи број људи приморан да се обрати добротворним организацијама да би преживели."

Портпарол владе изјавио је да је влада посвећена искорењивању сиромаштва наводећи раст бенефиција, као и повећање плата.

"Такође, обезбеђујемо рекордне нивое директне финансијске подршке за најугроженије - 1.200 фунти прошле године и додатних 1.350 фунти у 2023/24, за преко осам милиона породица, које су од јуче почеле да примају прву рату од 301 фунте, док Фонд за подршку домаћинствима помаже људима у подмиривању основних животних трошкова."

image
VV inauguration
banner