Економија

Угрожена производња хране у САД: Пестициди контаминирани "вечним хемикалијама"

Највећа употреба била је на усевима као што су бадеми, грожђе, брескве и пистаћи
Угрожена производња хране у САД:  Пестициди контаминирани "вечним хемикалијама"Getty © Sean Gallup

Неки од пестицида који се најчешће користе у производњи хране у Сједињеним Америчким Државама контаминирани су "потенцијално опасним" нивоима токсичних ПФАС "вечних хемикалија", које се природно не разграђују, открива ново тестирање производа, пише "Гардијан".

Агенција за заштиту животне средине (ЕПА) је раније ћутала о ПФАС-у у пестицидима, чак и када је пронашла хемикалије у непрехрамбеним биљним производима. Аутори студије сматрају да постоји потенцијална опасност за милионе хектара контаминираних пољопривредних површина и указују да то захтева бржу и јачу регулаторну акцију.

"Не могу да замислим ништа што би ове производе могло учинити опаснијим него што већ јесу, али очигледно моја машта није довољно велика. ЕПА мора да преузме контролу над овом ситуацијом и да уклони производе пестицида који су контаминирани овим изузетно опасним, упорним хемикалијама", сматра Нејтан Донли, из Центра за биолошку разноврсност који коаутор студије.

Они су прошлог понедељка доставили резултате теста ЕПА и Калифорнијском одељењу за прописе о пестицидима, тражећи од њих да уклоне ове производе из употребе док се контаминација не реши.

ПФАС су класа од око 15.000 хемикалија које се често користе за прављење хиљада потрошачких производа у десетинама индустрија отпорних на воду, мрље и топлоту. Хемикалије су свеприсутне и повезане су на ниским нивоима изложености раку, болести штитне жлезде, дисфункцији бубрега, урођеним манама, аутоимуним болестима и другим озбиљним здравственим проблемима. Зову се "вечне хемикалије", јер се природно не разграђују.

Тестирање је открило ПФАС у три од седам пољопривредних пестицида, укључујући Интрепид 2Ф, за који подаци из државе Калифорније показују да је други најшире примењени производ. Према последњим доступним подацима за 2021. годину, више од 1,7 милиона фунти је примењено на више од 1,3 милиона хектара калифорнијске земље. Највећа употреба била је на усевима као што су бадеми, грожђе, брескве и пистаћи.

Више студија је показало да усеви апсорбују ПФАС и да их људи могу прогутати. Управа за храну и лекове (ФДА) почела је да прати ПФАС у храни 2019. године и открила их је у воћу и поврћу, али није поставила никаква ограничења.

Ђубрива такође вероватно загађују воду ПФАС-ом. Ниво ПФОА, једне врсте једињења ПФАС, пронађеног у Малатиону 5ЕЦ био је више од 100.000 пута већи од нивоа који ЕПА сматра безбедним у води за пиће, иако није постављено ограничење за ПФАС у пестицидима.

"Не постоји бољи начин да се отрују Американци од контаминације наших залиха хране и земљишта ПФАС-ом, а кривица за ово лежи у потпуности на раменима ЕПА", тврди научница Кајла Бенет (Kya Bennett).

Нејасно је зашто се хемикалије додају пестицидима, иако су неки у индустрији објашњавали да се користе као дисперзиони агенс. Из компаније "Кортева-Агрисајнс" (Corteva-Agriscience), која је произвођач "Интрепид 2Ф" су у изјави за "Гардијан" рекли да производ не садржи намерно додат ПФАС.

Научница Бенет, која је радила у ЕПА, прва је открила ПФАС у пестицидима 2020. године и упозорила агенцију и одељење за заштиту животне средине Масачусетса.

Након спровођења сопственог тестирања пестицида, ЕПА је почетком 2021. закључила да су хемикалије испирале из пластичних контејнера у којима су биле ускладиштене, и рекла да је контаминација ограничена на пестициде који се користе за запрашивање комараца. ЕПА је потом објавила отворено писмо индустрији у коме тражи од компанија да је упозоре ако додају ПФАС.

"Гардијан" указује да се контаминација ипак наставља. Крајем 2022. године, тестирањем инсектицида који се првенствено користе за памук, али који би се потенцијално могли користити за храну, поново је откривен ПФАС. То тестирање, такође је открило једињења ПФАС за постоји дилема да ли се користи или се појављује када се хемикалије додају у пластику.

Неслагање сугерише да ПФАС не долази из пластичних канти, већ их произвођачи додају пестицидима, било као активни или неактивни састојци, или се ненамерно убацују у производе негде у ланцу снабдевања.

У децембру је ЕПА забранила неке врсте једињења ПФАС – али не све – изоставила је оне који се могу користити као инертни састојци у пестицидима, и рекла да ће ревидирати списак тих састојака.

"ЕПА ће поделити резултате те истраге што је пре могуће", рекао је портпарол агенције. Нису , међутим, објављени никакви резултати, али је портпарол ЕПА рекао да је агенција "већ анализирала неке од специфичних пестицида које спомињу истраживачи и да планира да објави те резултате у наредним недељама".

ПФАС је такође раније пронађен у неким широко коришћеним производима против бува и крпеља. У саопштењу, ЕПА је рекла да је "предузела значајне научне, регулаторне и извршне кораке како би се позабавила овим питањем, и да ће наставити да предузима такве радње".

Међутим, није речено да ће зауставити продају пестицида док истражује. Бенет је за "Гардијан" рекла да ЕПА "нестала у акцији".

"Чињеница да вероватно храну прскам пестицидима са ПФАС у време када ЕПА признаје да не постоји безбедан ниво неких од ових хемикалија је бесмислена", сматра Бенет.

image