Економија

Британци не могу да приуште одлазак у пензију

Број појединаца старијих од 70 година који још увек раде скочио је за 61 одсто у 2022. години
Британци не могу да приуште одлазак у пензијуwww.globallookpress.com © Monkey Business 2 via www.imago-/www.imago-images.de

Криза трошкова живота у Великој Британији приморава старије људе, па и оне од 70 година, да остану у радном односу, упркос томе што су остварили услове за пензију.

Најновије истраживање организације "Рест лес", показује да је број појединаца старијих од 70 година који и даље раде скочио за 61 одсто у 2022. години у поређењу са деценијом раније.

Подаци објављени уочи Међународног празника рада показују да је више од 446.600 људи, који су загазили у осму деценију тек требало да се пензионишe прошле године, у односу на 277.926 у 2012. години.

"Данас видимо многе старије раднике који се боре да саставе крај с крајем усред повећаних трошкова живота, без остварене штедње, што значи да морају да раде да би преживели", рекао је Стјуарт Луис, извршни директор у "Рест лес".

Трошкови живота су током последње две године нагло порасли у Великој Британији.

Годишња стопа инфлације достигла је максимум од 11,1 одсто прошлог октобра, што је највећи проценат у последњих 41 годину.

У марту је износила 10,1 одсто, када је седми узастопни месец забележена двоцифрена инфлација, показују званични подаци.

Тренутна старосна граница за пензионисање мушкараца и жена у Великој Британији је 66 година, али ће се постепено повећавати на 68 година до 2046. године.

Норвешка и Исланд тренутно имају највишу старосну границу за пензионисање у ЕУ са 67 година. Грчка, Италија, Луксембург и Словенија имају најнижу старосну границу у блоку за одлазак у пензију са 62 године.

image
VV inauguration
banner