Економија

Земља на ивици економског слома: САД разматрају подизање лимита федералног дуга од 31 билион долара

Надам се да ћемо доћи до решења како би се избегао економски слом САД, поручила министарка финансија
Земља на ивици економског слома: САД разматрају подизање лимита федералног дуга од 31 билион долараGetty © Alex Wong / Staff

Министарка финансије САД Џенет Јелен каже да су разговори о подизању лимита федералног дуга "тежи него у прошлости", али додаје да се нада да ће се у Вашингтону доћи до решења како би се избегао економски слом САД.

Јелен је на маргинама самита Г7 у Јапану рекла Ројтерсу да очекује да ће известити Конгрес у наредне две недеље о томе када ће тачно Министарство финансија остати без новца да плаћа владине рачуне.

Она је неколико пута позвала Конгрес да се сложи са повећањем савезног лимита од 31,4 билиона долара, како би се спречило евентулано неизвршење новчаних обавеза САД који би покренуо глобални економски пад и ризиковао да поткопа глобално економско лидерство земље.

Прошле недеље, Јелен је америчким посланицима рекла да би Министарство финансија могло без новца за рачуне да остане најраније 1. јуна или почетком јуна, уколико Конгрес не повећа лимит на федерални дуг, подсећа Танјуг.

Председник САД Џозеф Бајден инсистира на томе да Конгрес има уставну обавезу да повећа лимит без предуслова да се финансира претходно одобрено трошење.

Републиканци, који контролишу Представнички дом, условили су договор за повећање лимита тако што траже да дође до великих буџетских резова.

За разлику од већине високоразвијених земаља, САД одређују лимит дуга по томе колико могу да позајме. Због тога што влада троши више него што има новца, посланици временом морају да повећавају лимит.

Јелен је рекла да је прва велика размирица око лимита дуга из 2011. године утицала на поларизацију унутар САД након председничког мандата Доналда Трампа и забринутости због америчких односа и позиције у свету.

"То сигурно није добра ствар за односе и позицију у свету, наш кредибилитет. Можда је сада теже него пре, али се надам да ћемо све решити на начин како су и други урадили, временом ћемо доћи до решења. На то смо фокусирани", рекла је Јелен.

image