Економија

Јелен: САД упадају у уставну кризу ако Конгрес не подигне границу задуживања

Министарка финасија је поновила да је подизање или уклањање границе дуга посао за Конгрес, и да ће САД бити саме одговорне за "економску и финансијску катастрофу" ако се то не деси
Јелен: САД упадају у уставну кризу ако Конгрес не подигне границу задуживањаwww.globallookpress.com © Rod Lamkey/Keystone Press Agency

Америчка министарка финансија Џенет Јелен упозорила је да би САД могла затећи "уставна криза" ако Конгрес не подигне горњу границу задуживања.

Ако не дође до додатног задуживања то би могло да узрокује и глобалну финансијску кризу, сматра Јелен.

Она је у интервјуу за Еј-Би-Си њуз истакла да преговори о подизању горње границе дуга не би требало да се одвијају "са пиштољем упереним у главу америчког народа" и посланицима у Конгресу поново поручила да је, без дизања границе, влада САД у стању да испуњава своје обавезе само до почетка јуна.

Јелен је поновила да је подизање или уклањање границе дуга посао за Конгрес, и да ће САД бити саме одговорне за "економску и финансијску катастрофу" ако се то не деси, преноси Ројтерс.

"Такође не би требало да дођемо до ситуације у којој треба да разматрамо да ли председник може да настави са издавањем дуга. Ово би била уставна криза", додала је Јелен, мислећи на разграничење овлашћења извршне и законодавне власти према Уставу САД.

Бајден је затражио од Конгреса да безусловно подигне горњу границу дуга.

Представнички дом предвођен републиканцима усвојио је прошлог месеца нацрт закона којим би се подигла горња граница владиног дуга од 31,4 трилиона долара, али уз захтеве за значајно смањење потрошње у наредној деценији, чему се противе Бајден и његове колеге демократе, пише британска агенција.

Председник САД је тврдио да неће преговарати о повећању горње границе дуга, али да ће размотрити смањење буџета након што се усвоји нова граница.

Горња граница дуга САД је подизана, продужавана или ревидирана 78 пута од 1960. године.

Тренутно је горња граница једнака отприлике 120 одсто годишњег економског учинка земље. Дуг САД је достигао ту границу у јануару и Министарство финансија је до сада успевало да испуњава обавезе, али би до јула или августа Вашингтон могао у потпуности да престане са задуживањем.

Заменик министра финансија Воли Адејемо такође је упозорио на ризик од неплаћања обавеза у интервјуу за Ем-Ес-Ен-Би-Си, преноси Ројтерс.

"Неизвршење новчаних обавеза би било катастрофално за Сједињене Државе", рекао је Адејемо и оценио да би немогућност отплате дуга "имала ужасан утицај на каматне стопе."

Амерички председник Џозеф Бајден састаће се у Белој кући 9. маја са председником Представничког дома републиканцем Кевином Мекартијем, лидером републиканске мањине у Сенату Мичем Меконелом и највишим демократама у Конгресу, када ће отпочети разматрање даљих мера.

Јелен је претходно позвала Конгрес да реагује "што је пре могуће" како би решила ограничење од 31,4 трилиона долара, упозоривши да би влада САД могла остати без новца до 1. јуна ако се горња граница дуга не подигне или не суспендује.

Подсећамо, САД су горњу границу дуга до сада подизали чак 78 пута, углавном у последњи час, увек уз упозорења да би то могло да доведе до престанка финансирање државе и њених давања зато што за то недостају буџетска средства. Oд наплате пореза, наиме, није прикупљено довољно у буџетску касу.

Републиканци су у Представичком дому Конгреса, где имају већину, изгласали закон о додатном задуживању, али је то условљено смањењем потрошње, односно различитих државних давања на шта демократе који имају већину у Сенату не пристају.

Зато ће амерички председник Џозеф Бајден на састанку са лидерима две странке, 9. маја, покушати да помири разлике.

image