Економија

Спремни за конкретне мере? Финансијски лидери Г7 навели шта ће да ураде да спрече економску кризу

Лидери најразвијенијих земаља света поручили да су спремни да предузму конкретне мере
Спремни за конкретне мере? Финансијски лидери Г7 навели шта ће да ураде да спрече економску кризу© Tanjug/Kiyoshi Ota/Pool Photo via AP

Финансијски лидери земаља Г7 упозорили су данас, на завршетку тродневног самита у Јапану, на све већу економску глобалну несигурност, а главне теме биле су америчка дужничка криза и последице сукоба у Украјини.

Министри финансија и гувернери централних банака Г7 саопштили су у неколико тачака шта конкретно планирају да ураде, преноси Ројтерс позивајући се на извештај јапанске агенције Кјодо.

"Спремни смо да предузмемо конкретне мере како бисмо осигурали финансијску стабилност, као и да постојећи финансијски систем остане јак. План нам је да покренемо корисне партнерске иницијативе за ланце снабдевања до краја године. Обавезујемо се и на безрезервну подршку Украјини, али и да пружимо помоћ њеним суседним земљама. Спречићемо Русију да избегава санкције, ојачаћемо надзор трансакција Москве и осталих земаља", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је глобална економија "показала отпор бројним ударцима", укључујући пандемију, сукоб у Украјини и инфлацију, преноси Танјуг.

"Морамо да останемо на опрезу, да будемо агилни и флексибилни у макроекономској политици услед повећане несигурности око глобалног економског стања", додали су финансијски лидери.

У саопштењу није било речи о америчкој дужничкој кризи, која је погодила светска тржишта, у време када су трошкови позајмљивања порасли због агресивног монетарног пооштравања од САД и Европске централне банке, додаје Ројтерс.

"Јасно, проблем у највећој светској економији утицао би негативно на све", рекао је председник Светске банке Дејвид Мелпас за Ројтерс.

image