Економија

Јапанска привреда у неочекиваном проблему

Трећа економија света на путу ка рецесији, пад вредности јена у односу на долар
Јапанска привреда у неочекиваном проблемуwww.globallookpress.com © Moritz Wolf

Јапанска економија је неочекивано забележила пад - први у последњих годину дана, преноси Би-Би-Си. Пад јапанског бруто домаћег производа (БДП) у тромесечју јул-септембар износио је 1,2 одсто на годишњем нивоу.

Успоравање глобалне економије и инфлација утицали су на јапанску економију. Слаб јен је довео до поскупљења увозних производа, а грађани су смањили потрошњу.

Јапан се ове године бори и са проблемом пада вредности домаће валуте у односу на амерички долар.

Јен је прошлог месеца пао на 32-годишњи минимум у односу према долару. То је сву увозну робу, од нафте до хране, учинило скупљом за јапанска предузећа и домаћинства. 

На пад јена последњих месеци је утицала дивергенција између монетарне политике Јапана и САД.

Америчке Федералне резерве су од марта подизале своју каматну стопу због инфлације у САД. У исто време је Банка Јапана је задржала своју каматну стопу испод нуле.

Услед тога, мања је потражња за валутама земаља са нижим каматним стопама, па опада и њихова вредност.

Ипак, економисти се надају да ће Јапан, који је трећа највећа светска економија, избећи рецесију.

Нобуко Кобајаши из консултантске фирме за глобалну стратегију EY сматра да је пад јена добра вест за јапанске компаније које продају своју робу у иностранству.

"За оне који опслужују прекоокеанска тржишта, профит прерачунат у јенима расте због јефтинијег јена. Дакле, аутомобилски и електронски сектори имају користи од слабијег јена", сматра Кобајаши.

image