Економија

Нови рекорд: Русија други највећи добављач Индије

Руски извоз у Индију у периоду од јануара до марта увећан је 4,7 пута у односу на исти период прошле године и достигао је рекордних 15,5 милијарди долара
Нови рекорд: Русија други највећи добављач Индијеwww.globallookpress.com © Pib/ZUMAPRESS.com

Русија је у првом кварталу 2023. извезла рекордну количину робе у Индију и по први пут постала њен други највећи добављач, преносе "РИА Новости" податке Министарства трговине и индустрије те јужноазијске државе.

Како се наводи, руски извоз у Индију у периоду од јануара до марта ове године увећан је 4,7 пута у односу на исти период прошле године и достигао је рекордних 15,5 милијарди долара, највећу кварталну цифру у историји.

Кина је остала главни добављач робе овој земљи, док је њена продаја Индији у првом кварталу смањена за 15,4 одсто и износи 22,6 милијарди долара. На трећем месту су Уједињени Арапски Емирати са 12,7 милијарди долара.

На четвртом месту су Сједињене Државе, од које је индијска страна смањила увоз за 8,8 одсто на годишњем нивоу. Саудијска Арабија је на петом месту, од које је ова држава куповала робу за 10,9 одсто мање него у односу на прошлу годину - 10,4 милијарде долара.

Истовремено, индијски извоз у Русију порастао је за 33 одсто на 946,6 милиона долара, док је трговински промет између двеју земаља повећан 4,1 пута и износи 16,45 милијарди долара.

image