Економија

Буди се страх од рецесије у Немачкој: Економске прогнозе нису обећавајуће

Стручњаци за финансијска тржишта предвиђају погоршање ионако неповољне економске ситуације у наредних шест месеци, навео је председник ZEW Ахим Вамбах у саопштењу
Буди се страх од рецесије у Немачкој: Економске прогнозе нису обећавајућеGetty © Jens Schlueter

Забринутост да Немачка иде ка рецесији поново се појавила пошто је поверење инвеститора у њену економију опало трећи месец заредом због слабости у кључном производном сектору. Индикатор очекивања немачког економског института ZEW пао је са 4,1 у априлу на -10,7 у мају, што је први резултат у минусу у 2023. години. Економисти које је раније анкетирао "Блумберг" очекивали су пад на -5. Пао је и индекс тренутних услова.

"Стручњаци за финансијска тржишта предвиђају погоршање ионако неповољне економске ситуације у наредних шест месеци. Као резултат тога, немачка економија би могла да склизне у рецесију, иако благу", навео је председник ZEW Ахим Вамбах у саопштењу. 

Очитавање долази након неочекивано снажног пада индустријске производње и других показатеља који су изазвали забринутост за највећу европску економију. Пад нових производних наруџбина такође доводи у сумњу колико ће моћи да се опорави у наредним месецима, упркос томе што потражња за услугама остаје јака.

Аналитичари сматрају да предвиђања немачког института шаљу забрињавајућу поруку и да су три узастопна пада нови тренд - у погрешном правцу.

Европска комисија је у понедељак прогнозирала раст Немачке од само 0,2 одсто за 2023. годину, а потом 1,4 одсто у 2024. години. То утиче на зону евра од 20 земаља, чији су одвојени подаци у уторак потврдили да је забележен раст од само 0,1 одсто у првом кварталу у односу на претходна три месеца.

Следећи извештаj 25. маја откриће да ли је немачка производња претрпела два негативна квартала заредом и да ли почетна процена за нулти раст важи. За сада, спора привредна активност није много нашкодила тржишту рада, а недостатак радника такође с друге стране доприноси бржем расту плата.

Међутим, најтежа кампања заоштравања монетарне политике у историји Европске централне банке све снажније се осећа. Банке већ ограничавају кредитирање компанија, док потражња за новим кредитима опада.

"Пад индикатора  делимично је последица очекивања даљег повећања каматних стопа од стране ЕЦБ. Поред тога, потенцијално неиспуњење обавеза од стране Сједињених Држава у наредним недељама додаје неизвесност глобалним економским изгледима", каже Вамбах.

image