Свет

Француска и Немачка уједињене у намери да смање зависност од Кине

Две земље такође су позвале Пекинг да изврши притисак на Русију да оконча сукоб у Украјини
Француска и Немачка уједињене у намери да смање зависност од Кинеwww.globallookpress.com © Panoramic

Представници Француске и Немачке покушали су да покажу јединственост у односу према Кини, поручивши да њихове земље морају да смање ослањање на другу по величини светску економију и позивајући Пекинг да изврши притисак на Русију да оконча сукоб у Украјини, наводи "Блумберг".

"Имамо заједничку поруку: не тражимо раздвајање, већ да ограничимо претерану зависност. Причамо о смањењу ризика", рекла је француска министарка спољних послова Катрин Колона на заједничкој конференцији за новинаре са немачком колегиницом Аналеном Бербок, после разговора у Паризу. 

Две шефице дипломатије су се састале док је кинески министар спољних послова Ћин Ганг ове недеље обилазио европске престонице због сигнала да чак и неки од ближих пријатеља Пекинга у Европској унији почињу да се залажу за већу стратешку дистанцу.

Недавно је Ројтерс објавио да италијанска влада највероватније од следеће године неће учествовати у кинеској иницијативи "Појас и пут", али да је потребно још времена како би се о тој теми разговарало са Пекингом.

Колона се такође састаје са Ћином кога је Бербокова дан пре угостила у Берлину. Најновији разговори су уследили након прошломесечног путовања Емануела Макрона у Кину током којег је француски председник рекао да би Си Ђинпинг могао да игра главну улогу у окончању рата у Украјини.

"Неопходно је да Кина искористи односе са Русијом како би Москва схватила да је у ћорсокаку и уразумила се. Такође тражимо од Кине да се уздржи од било каквих испорука оружја Русији", рекла је Колона. 

Европска комисија предложила је проширење строгих трговинских ограничења на неколико кинеских компанија у покушају да се обрачуна са фирмама које снабдевају Кремљ.

Ћин је након састанка са Бербоковом поручио да ће Кина реаговати "строго и оштро" на све казне које ЕУ наметне њеним компанијама. 

image