Свет

Немачка мења закон како би се изборила с недостатком радне снаге

Најјачој економији Старог континента недостајаће седам милиона радника до 2035. године
Немачка мења закон како би се изборила с недостатком радне снагеwww.globallookpress.com © Sophie Brössler

Немачки парламент у наредним седмицама треба да усвоји један од "најмодернијих имиграционих закона у Европи" не би ли стао на пут све већем недостатку радне снаге што прети да постане озбиљна кочница економског раста, изјавио је тамошњи министар рада Хуберт Хајл.

Реформа имиграционог закона део је шире кампање владе канцелара Олафа Шолца да привуче раднике у Немачку, заустави њен демографски пад и реши недостатак квалификоване радне снаге што постаје проблем број један у многим великим компанијама.

У интервјуу за "Фајненшел тајмс" Хајл је рекао да многе индустријске гране вапе за особљем, те да ће се ситуација само погоршати када се генерација беби-бумера пензионише.

"Немачкој ће недостајати седам милиона радника до 2035. ако нешто не урадимо, што ће бити права кочница нашег економског раста", рекао је министар рада, док стручњаци прогнозирају да ће тржиште рада захтевати годишњу имиграцију од 400.000 људи до 2060. како би се одржала стална понуда радне снаге.

Нови владин закон требало би да знатно олакша страним радницима да се запосле у Немачкој, тј. омогућиће странцима да раде без немачке професионалне квалификације, и без обзира да ли имају везе са земљом и говоре немачки, те да ли су млађи од 35 година, уколико имају довољно бодова које ће прикупити у зависности од стручне обуке и искуства.

"Биће довољно да имају уговор о раду, одређено професионално искуство и да су се стручно оспособили у својој земљи", рекао је министар Хајл.

Иначе, према последњем тромесечном истраживању Европске комисије, недостатак радника ограничава производњу у 42 одсто немачких услужних компанија, 34 одсто њених индустријских групација и 30 одсто грађевинских компанија.

Међутим, студија Немачког економског института показала је да ће ситуација бити још гора – број отворених позиција за које се не може наћи квалификована незапослена особа достигао је рекордних 630.000 у 2022, што је 280.000 више у односу на 2021. годину.

Још један предлог закона који ће ускоро бити поднет Бундестагу знатно би олакшао странцима стицање немачког држављанства и омогућио им да задрже друге пасоше осим немачког, што је тренутно немогуће за држављане земаља које нису чланице ЕУ.

Влада уједно покреће и међународну рекламну кампању са циљем да привуче стране раднике у секторе који су посебно тешко погођени недостатком стручњака, али и подстицаје младима за приправнички стаж будући да 1,6 милиона Немаца између 20 и 30 година тренутно нема стручну квалификацију.

image
VV inauguration
banner