Економија

Историјска криза: Домаћинства у Британији за струју издвојила 29 милиона фунти више

Банка Енглеске упозорава на константну инфлацију
Историјска криза: Домаћинства у Британији за струју издвојила 29 милиона фунти вишеGetty © Sean Gallup / Staff

Пораст велепродајних цена електричне енергије прошле године приморао је потрошаче у Великој Британији да плаћају више него двоструко више рачуне за струју него пре кризе, према студији Универзитетског колеџа у Лондону.

Електране у Британији зарадиле су 49,5 милијарди фунти (61,7 милијарди долара) прихода током 2022. године, у поређењу са просеком од 20,5 милијарди фунти у 2018. и 2019. години, наводи се у студији.

Око 70 одсто тих додатних тарифа отишло је за електране на гас и компаније за обновљиву енергију.

"Експлодирајући трошкови за потрошаче током прошле године наглашавају потребу да се британско тржиште електричне енергије одвоји од променљивих цена фосилних горива", рекао је Мајкл Груб, професор на Институту за одрживе ресурсе и један од аутора извештаја.

Бројке указују на историјску кризу трошкова живота са којом се суочава Велика Британија, где Банка Енглеске упозорава на упорну инфлацију, која сада прелази 10 одсто. Док је владин програм субвенционисања енергената донекле заштитио потрошаче, домаћинства и даље плаћају рекордне рачуне.

Приход произвођача гаса се више него утростручио на око 19 милијарди фунти.

Иако су трошкови горива тих предузећа пратили вишу цену гаса, она су и даље имала користи јер је цена струје порасла још више, наводи се у студији.

image