Економија

Прелазак на цикорију? Економска криза и несташице подижу цену најјефтиније кафе

Инфлација и економска криза изазвали веће интересовање за јефтиније мешавине кафе
Прелазак на цикорију? Економска криза и несташице подижу цену најјефтиније кафеGetty © Inti Ocon / Stringer

Глобална криза трошкова живота натерала је љубитеље кафе да се окрену јефтинијим напицима, али недостатак робусте отежава проналажење приступачне шољице многима омиљеног напитка.

Док многи љубитељи кафе преферирају висококвалитетна зрна арабике, робуста је обично јефтинија, јер је дрво чвршће и захтева мање неге, што олакшава производњу у великим количинама. Робуста се често користи у инстант кафи, еспресу и млевеним мешавинама које се продају у супермаркетима, које сада доживљавају повратак јер потрошачи који немају новца за алтернативе, пише "Блумберг".

Кључним узгајивачима је, међутим, тешко да одрже корак са порастом потражње, па су велепродајне цене ове недеље достигле највиши ниво у скоро дванаест година.

За потрошаче на највећем европском тржишту кафе, Немачкој, то практично значи да су инстант сорте 20 одсто скупље него пре годину дана. Раст цена инстант кафе у САД такође не показује знаке успоравања.

Шансе да се глобална несташица робусте ублажи у скорије време су суморне, наводи "Блумберг". Вијетнам - највећи светски произвођач - пријавио је најслабију жетву у последње четири године, након што су се фармери фокусирали на садњу профитабилнијих усева попут авокада и дуријана како би се изборили са растућим трошковима ђубрива, што је последица сукоба у Украјини и санкција Запада Москви.

Бразил, други по величини узгајивач ове сорте, имао је проблема због суше, а постоји забринутост да би индонезијска производња могла да трпи после обилних киша.

Упркос тим препрекама, више робуста зрна је извезено широм света у првих шест месеци текуће сезоне у поређењу са последње три године – само не довољно брзо да би се испратила већа потражња. Пошиљке између октобра и марта биле су за око 4 одсто веће него у истом периоду 2021-22, према Међународној организацији за кафу.

Произвођачи кафе одустали су од арабике у корист робусте, како би се изборили са већим рачунима за енергенте и инфлацијом. У међувремену, високе цене хране довеле су до веће потражње за инстант кафом - што пријављују сви водећи светски произвођачи.

image