Економија

Расте стопа незапослености у Великој Британији

На послове се враћају или их траже махом мушкарци, а број људи који не раде због дуготрајне болести оборио је рекорд
Расте стопа незапослености у Великој БританијиGetty © Jack Taylor / Stringer

Стопа незапослености у Британији неочекивано је порасла на 3,9 одсто у периоду од три месеца до марта 2023, пошто је све више људи настојало да се врати на тржиште рада, што потенцијално може да ублажи забринутост Банке Енглеске због инфлаторних притисака.

Економисти које је анкетирао Ројтерс очекивали су да ће се стопа задржати на 3,8 процената.

Канцеларија за националну статистику (ОНС) саопштила је да су подаци британске пореске управе у априлу показали први пад укупног броја запослених у више од две године, за 136.000 мање у односу на март.

Број слободних радних места пао је десети пут заредом у прва три месеца 2023, достигавши најнижи ниво од средине 2021.

Дарен Морган из ОНС-а рекао је да се на послове враћају или их траже махом мушкарци, али и додао да је број људи који не раде због дуготрајне болести оборио рекорд.

Међутим, раст плата, који је у средишту дебате Банке Енглеске о томе да ли треба даље подизати каматне стопе, и даље је јак. А узрокован је убрзаним растом плата радника у јавном сектору.

Основна плата је порасла за 6,7 одсто у три месеца до марта 2023. у поређењу са истим периодом прошле године, благо убрзавајући раст од 6,6 посто у три месеца до фебруара, док се годишњи раст плата, укључујући бонусе, очекивано, задржао се на 5,8 одсто.

Економисти с којима је разговарао Ројтерс очекивали су да ће основна зарада порасти за 6,8 процената.

Такође, британска фунта бележи пад у односу на амерички долар и евро пошто су се инвеститори предомислили у вези с тим да ће Банке Енглеске паузирати повећање каматних стопа на следећем састанку у јуну.

image