Економија

Приходи од пореза у Немачкој драстично опадају

Приходи од пореза у прва четири месеца 2,3 одсто мањи него лани, у априлу пад чак 4,6 одсто
Приходи од пореза у Немачкој драстично опадајуwww.globallookpress.com © Eric Lalmand

Савезни и покрајински приходи од пореза у Немачкој драстично су опали током априла, преноси "Франкфуртер алгемајне цајтунг".

Они су у том месецу износили 53,95 милијарди евра, што је пад од око 4,6 одсто у односу на претходну годину, према подацима које је објавило немачко Министарство финансија.

Током прва четири месеца ове године, приходи од пореза пали су за око 2,3 одсто, па су износили укупно 254 милијарди евра.

И поред стабилних развоја на тржишту рада, приходи од пореза настављају да опадају, а стопа раста прихода од пореза на продају мања је стопе инфлације, што је узроковано мањом потрошњом.

"Опадање прихода од пореза на продају последица је прошлогодишњег умањења пореске стопе на природни гас", рекао је сарадник Килсог института за светску привреду Јенс Бојсен-Хогрефе, преноси ФАЗ.

"Али улогу играју и неспремност многих људи на куповину, као и пад активности у грађевинском сектору", додао је он.

Поред тога, порески приходи су прошле године били натпросечном високи, тако да су подигнута и очекивања. "Самим тим, благи пад је сасвим реалан", рекао је Бојсен-Хогрефе.

Тај експерт очекује да ће се порески приходи повећати у наредним месецима. "Током године видећемо повећање прихода од пореза, пре свега зато што ће привремени попусти на цену енергената бити укинути."

Предвиђања пореских прихода су ипак песимистична, а очекује се да ће они немачки буџет "коштати" око 150 милијарди евра у наредне четири године.

image