Свет

Руски пранкери поново нападају: Шеф америчких федералних резерви са "Зеленским" о руским банкама

Руски комичарски дуо насамарио председавајућег америчких Федералних резерви (Фед) Џерома Пауела
Руски пранкери поново нападају: Шеф америчких федералних резерви са "Зеленским" о руским банкамаGetty © Alex Wong / Staff

Председавајући америчких Федералних резерви (Фед) Џером Пауел разговарао је са паром руских шаљивџија који су се представљали као украјински председник Владимир Зеленски, чује се и види на видео снимку, који је приказан на руској државној телевизији.

Очигледно мислећи да разговара са Зеленским, на снимку се види како Пауел одговара на питања о темама које се крећу од изгледа за инфлацију до руске централне банке. Како је приказано неколико клипова од петнаестак минута није јасно да ли је снимак монтиран, наглашава "Блумберг".

"Председавајући Пауел је у јануару учествовао у разговору са неким ко се лажно представио као украјински председник", рекао је портпарол ФЕД-а и додао: "То је био пријатељски разговор и одвијао се у контексту нашег става у подршци украјинском народу у овом изазовном времену. Није се разговарало о осетљивим или поверљивим информацијама."

Портпарол је казао да је "случај прослеђена одговарајућим органима за спровођење закона" и да даље неће коментарисати инцидент.

"Пранковање" Пауела вероватно ће покренути питања о безбедности у Фед-у, додаје "Блумберг".

Пранкери Владимир Кузњецов и Алексеј Стољаров, познати под надимцима Вован и Лексус - годинама "варају" западне политичаре.

Раније ове године, представили су се као Зеленски и "разговарали" са шефицом Европске централне банке Кристин Лагард. Пар је такође разговарао са Ангелом Меркел, бившом немачком канцеларком, претварајући се да су бивши украјински председник Петро Порошенко.

Прошле године, пар је преварио пољског председника Анџеја Дуду да помисли да разговара са својим француским колегом Емануелом Макроном.

image
VV inauguration
banner